Autor Wątek: Demontaż fotela kierowcy a poduszka powietrzna  (Przeczytany 4645 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MrQ

• Giełda
Demontaż fotela kierowcy a poduszka powietrzna
« dnia: 25 Czerwiec 2019, 21:37:00 »
Elo.

Czy przy demontażu/montażu fotela kierowcy jest wymagane odpięcie akumulatora ze względu na poduszkę powietrzną (ryzyko wystrzelenia, błędów w komputerze itp), czy wystarczy robić to na wyłączonym zapłonie i będzie ok?

P.S. Jeśli odłączanie aku nie jest konieczne to wolałbym tego nie robić, bo z lektury forum wynika że auto potrafi po takim zabiegu rozjechać mapę wtrysków jeśli dobrze zrozumiałem?

Offline beam_beer

• Giełda
Re: Demontaż fotela kierowcy a poduszka powietrzna
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Czerwiec 2019, 23:35:54 »
Cytat: "MrQ"
Elo.

P.S. Jeśli odłączanie aku nie jest konieczne to wolałbym tego nie robić, bo z lektury forum wynika że auto potrafi po takim zabiegu rozjechać mapę wtrysków jeśli dobrze zrozumiałem?

Odłączałem już nie raz akumulator, i nigdy mi się nic, nie zdażyło, ale może wypowie się ktoś, kto miał z tym problemy. A to, że ktoś słyszał, że znojomemu koleżanki siostry szwagra ojcu coś się rozjechało to wiesz...

Offline andremobile

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Czerwiec 2019, 17:48:46 »
Potwierdzam, odłączałem kilka razy akumulator i nic się nie działo.

Offline janmar

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Czerwiec 2019, 22:10:10 »
Podobnie jak koledzy powyżej.Odłączałem kilkakrotnie,wymieniałem raz, rozładowywałem  :oops: zostawiając w garażu na włączonych odbiornikach i nie miałem żadnych wynikających z tego kłopotów.Benzyna 2 l, 2010 r.

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Czerwiec 2019, 06:35:22 »
Mam diesela 2.0 i często odłączam aku. Po założeniu tylko radio pozostaje do nastrojenia. innych kłopotów nie stwierdziłem.....

Offline MrQ

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Lipiec 2019, 15:04:35 »
Dzięki, temat ogarnięty bez problemów.