Autor Wątek: [Lantra J2] Sprzęgło - wymiana - jakie kupić ?  (Przeczytany 9156 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

palik

• Gość
[Lantra J2] Sprzęgło - wymiana - jakie kupić ?
« dnia: 06 Maj 2012, 20:59:59 »
Witam.
Ostatnio katowałem swoją Lantrę wlokąc ze sobą przyczepkę z prawie tonowym ładunkiem - no i coś musiało się stać - sprzęgło przypalone i pewnie już długo na nim nie pociągnę bo zaczęło się ślizgać.
Proszę o jakieś wskazówki na temat wymiany tej części:

1. Co kupić ? - w sklepie internetowym INTER Cars znalazłem kilka pozycji w kategorii "Sprzęgło komplet", jednak rozbieżność cenowa jest znaczna - ceny zaczynają się od 81 zł, a kończą na niespełna 1.000 zł. Może ktoś doradzi mi którą konkretnie pozycję zamówić ? Może macie jakieś inne sprawdzone źródła gdzie można nabyć tę część.

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Maj 2012, 21:29:50 »
Ja nabywałem na allegro od prywatnego sprzedawcy - czyt. sklep.
Akurat schodziło im ładnie - na pierwszy montaż AISIn - komplet za ok 3 stówki. Inne które są lub mają poprostu graty montowane na pierwszy montaż a tylko firma inna to Valeo - tu nawet do 500zł są. Sachs - są też ale wlepiać nawet 8stówek na sprzęgło do autka już niemłodego hmmmm - jak uważasz sam.
Ja swoje też czasem trochę przysmażę ale to kwestia tego że krawężniki niskie nie są a wolę wjechać wolniej pod taki niż potem robić cały przód.
Co do wymiany - robił Darek Misiek za ok. 200zł. :)

Offline skali

• Giełda
    • http://www.facebook.com/profile.php?id=100001998647968
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Maj 2012, 09:33:17 »
W tamtym tygodniu wymieniałem sprzęgło w Mitsubishi Lance`rze V i zakładałem firmy HKK. Nieznane mi, ale poczytalem popytałem i HKK wkładało jako fabrycznie nowe te sprzęgła do Toyoty. Za komplet (wraz z łożyskiem i dociskiem) kumpel zapłacił 230 zł, a wyglądało identyko jak do Lantry  :-P Także polecam
Wymieniałem ja - 0,5l + 50 zł za fatyge, czas operacyjny 7 h ;)

matunio20

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Maj 2012, 09:20:36 »
ciągnięcie przyczepy zjarało sprzęgło??? chyba było już na wykończeniu, przecież jak holujesz inny samochód to też jego waga jest duża, czasami nawet ponad tonę,a le sprzęgło jakoś wytrzymuje...

Offline skali

• Giełda
    • http://www.facebook.com/profile.php?id=100001998647968
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Maj 2012, 09:26:37 »
Nie chodzi może o wage ciągniętego łądunku (choc to też ma wpływ) ale o umiejętnośc ruszania z takim  ładunkiem. Masz sprzęgło przykładowo w połowie, jak czujesz że zaczyna 'brac/ruszac' a dajesz gaz praktycznie do końca by delikatnie ruszyc to tarczka dostaje strasznie po dupie..

Ja przykładowo tamten weekend ciągałem 80 km do Gorzowa Lantrą Mercedesa w124 o wadze 1700 kg i nic sie nie stało.. Kwestia przyzwyczajenia

palik

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Maj 2012, 21:36:14 »
Tylko jak ruszyć pod dosyć stromą górkę (okolice Nowego Sącza, a nie Gorzowa) nie dodając trochę więcej gazu? A cofnąć się nie dało żeby rozpęd wziąć...
Ale nie chodzi mi o to kto jak umie jeździć ale o radę, jaki sprzęt zakupić...

yankeshy

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Maj 2012, 12:33:42 »
Cytat: "skali"

Wymieniałem ja - 0,5l + 50 zł za fatyge, czas operacyjny 7 h ;)

hahahaha - to i tak ci szybko poszło ;)

[ Dodano: 2012-05-14, 12:35 ]
Cytat: "skali"
Nie chodzi może o wage ciągniętego łądunku (choc to też ma wpływ) ale o umiejętnośc ruszania z takim  ładunkiem.

Zależy też od przyczepki...tak naprawdę każda zachowuje się inaczej...