Autor Wątek: Wymiana rozrządu, hamulce, amortyzatory, typ silnika - prośb  (Przeczytany 3742 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mayhem

• Giełda
Witam ponownie :)

Staje przede mną serwis generalny w santa fe sm, silnik 2,7 V6, 4WD, skrzynia automat.

I proszę was o wsparcie:
1) wymiana rozrządu - znalazłem link http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=8277 i niby to do mojego silnika, ale nie jestem pewny czy mam dobrze wpisany - jak można sprawdzić jaki mam silnik? Wydaja mi się, że mam G6BA-G..?

1a) zestaw rozrządu do mojego silnika (jak już będę wiedział jaki mam :-P ) https://www.fox.rzeszow.pl/pasek-rozrzadu-hyundai-sonata-ef-2-5i-g6bv-98-03,4,253476,309332 - dobre to to?

2) do wymiany zapewne amortyzatory przód - coś polecacie?

3) generalnie płyny (oleje, płyn hamulcowy, skrzynia, dyfer etc) - coś polecacie? Wiem, że jest wątek o olejach na forum, ale z 2012 roku i dodatkowo nie mogę się połapać który olej do mojego.. Dodatkowo prosiłbym o kompleksową informację - płyny i oleje..
Na form jest lista http://s6.ifotos.pl/img/img165jpg_qxxqspx.jpg - pasuje ten opis i typy do mojego?

4) hamulce - komplety - coś polecacie?

Wiem, że dość przepastnie to poruszyłem jednak mam nadzieję, że ktoś się zlituje i pomoże mi ogarnąć temat :-) Totalnie nie umiem "w samochody"  :oops:

Z góry dziękuję i pozdrawiam  :->

Offline lucasy

• Giełda
Wymiana rozrządu, hamulce, amortyzatory, typ silnika - prośba o pomoc w dobraniu
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Czerwiec 2019, 07:39:18 »
Skoro nie umiesz w samochody to nie lepiej zaufać mechanikowi? Oni mają zniżki na części, dodatkowo to mechanik wtedy martwi się jak zamówi wadliwy/niepasujący element.

Offline mayhem

• Giełda
Wymiana rozrządu, hamulce, amortyzatory, typ silnika - prośba o pomoc w dobraniu
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Czerwiec 2019, 08:33:51 »
Szukając na forum informacji zauważyłem, że często przewija się fox rzeszów. Mechanik wycenił mi rozrząd na min 700zł, przy czym nie wiem czy uwzględnił rolki o których mowa w poście
kosmos2011
.
Mam na liście
a) zestaw paska rozrządu CONTITECH za 343zł (nie wiem czy pod tym kryją się także rolki - obecnie nie mogę się dopytać),
b) pompa cieczy AISIN za 333zł
c) zestaw uszczelek pokrywy zaworów PAYEN za 234zł (który z kolei nie wiem czy wchodzi w skład zestawu z fox rzeszów)

Zgodzę się z Tobą, że mechanik sobie sam dobierze i zapewne ma zniżki, jednak też jestem pewny, że nie będzie szukał optymalnej ceny specjalnie dla mnie. Na chwilę obecną już widzę, że ok 150zł można "urwać" - dla mnie to znaczna różnica.

Offline lucasy

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Czerwiec 2019, 07:31:49 »
Tylko, że jak będziesz miał mega pecha i rozrząd się rozleci to sam się bujasz z gwarancja producenta a nie Twój mechanik.

Cieknie spod pokrywy zaworów, że chcesz uszczelki te wymieniać?

hamulce mam od ATE

Offline mayhem

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Czerwiec 2019, 11:10:52 »
ok, części mi sprawdził fox rzeszów - na podstawie VIN - rozrząd z linku pasuje, wycenili też uszczelki.

lucasy zgodnie z Twoją poradą - wysłałem to mechanikom - niech sami decydują. Ja tylko dopytam czemu tak drogo jak coś  :-P
Co do uszczelek - nie wiem, są w wycenie mechanika.  Podejrzewać jedynie mogę, że zapewne chce wymienić od razu na nowe zamiast kopać się ze starymi..

Jednak zeszliśmy z tematu - pytania pozostają dalej (1a, 2,3,4). Proszę o pomoc  ;-)

Offline lucasy

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Czerwiec 2019, 15:00:35 »
1. Rozrząd to nie wiem co mam, bo mechanik się tym zajmuje. Podpowiem tylko, że miałem problemy z piszczącym paskiem od klimatyzacji, kilka było zakładanych i dopiero założenie BANDO pomogło na piski.

2. Mam u siebie założone japanparts, zrobione 20kkm i jest OK, wymienione zostały także poduchy.

3. oleje  to ogólnie kwestia gustu i przekonań. Ważne by pilnować regularnej wymiany. Obecnie do silnika leję Specol 5w40
skrzynia, most to coś co spełnia parametry z wklejonej przez Ciebie rozpiski.

Offline volcan

• Giełda
    • http://www.prace-geologiczne.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Czerwiec 2019, 08:23:16 »
Cytat: "mayhem"

Co do uszczelek - nie wiem, są w wycenie mechanika.  Podejrzewać jedynie mogę, że zapewne chce wymienić od razu na nowe zamiast kopać się ze starymi..

Uważasz, że skoro producent przewidział wymianę uszczelek, to lepiej jest je jednak zostawić a potem drugi raz zapłacić mechanikowi za wymianę, jak pojawi się wyciek?

Może po prostu kupiłeś za drogi w eksploatacji samochód, jak na swój budżet na auto, skoro 150 złotych stanowi tak dużą różnicę. I druga rzecz - jeżeli naprawdę o autach nie wiesz nic, to kupowanie części na odległość na podstawie konsultacji z ludźmi, którzy Twojego auta na oczy nie widzą, to spora rozrzutność. Jeżeli coś będzie nie tak - mechanik powie, że to wina części, sprzedawca części, że to wina mechanika i zapłacisz drugi raz.

Możliwe, że ja po prostu jestem na tyle biedny, że nie stać mnie na kupowanie najtańszych rzeczy i kilkukrotne płacenie mechanikom.

Offline mayhem

• Giełda
dziękuję wam wszystkim za rady oraz informacje - zrobiłem jak sugerowaliście - mechanik dostał info, ale sam decydował co wkłada :-)

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam  ;-)