Forum > Santa Fe SM
Wymiana rozrządu, hamulce, amortyzatory, typ silnika - prośb
lucasy:
1. Rozrząd to nie wiem co mam, bo mechanik się tym zajmuje. Podpowiem tylko, że miałem problemy z piszczącym paskiem od klimatyzacji, kilka było zakładanych i dopiero założenie BANDO pomogło na piski.
2. Mam u siebie założone japanparts, zrobione 20kkm i jest OK, wymienione zostały także poduchy.
3. oleje to ogólnie kwestia gustu i przekonań. Ważne by pilnować regularnej wymiany. Obecnie do silnika leję Specol 5w40
skrzynia, most to coś co spełnia parametry z wklejonej przez Ciebie rozpiski.
volcan:
--- Cytat: "mayhem" ---
Co do uszczelek - nie wiem, są w wycenie mechanika. Podejrzewać jedynie mogę, że zapewne chce wymienić od razu na nowe zamiast kopać się ze starymi..
--- Koniec cytatu ---
Uważasz, że skoro producent przewidział wymianę uszczelek, to lepiej jest je jednak zostawić a potem drugi raz zapłacić mechanikowi za wymianę, jak pojawi się wyciek?
Może po prostu kupiłeś za drogi w eksploatacji samochód, jak na swój budżet na auto, skoro 150 złotych stanowi tak dużą różnicę. I druga rzecz - jeżeli naprawdę o autach nie wiesz nic, to kupowanie części na odległość na podstawie konsultacji z ludźmi, którzy Twojego auta na oczy nie widzą, to spora rozrzutność. Jeżeli coś będzie nie tak - mechanik powie, że to wina części, sprzedawca części, że to wina mechanika i zapłacisz drugi raz.
Możliwe, że ja po prostu jestem na tyle biedny, że nie stać mnie na kupowanie najtańszych rzeczy i kilkukrotne płacenie mechanikom.
mayhem:
dziękuję wam wszystkim za rady oraz informacje - zrobiłem jak sugerowaliście - mechanik dostał info, ale sam decydował co wkłada :-)
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam ;-)
Nawigacja