Forum > Santa Fe SM

Wymiana rozrządu, hamulce, amortyzatory, typ silnika - prośb

(1/2) > >>

mayhem:
Witam ponownie :)

Staje przede mną serwis generalny w santa fe sm, silnik 2,7 V6, 4WD, skrzynia automat.

I proszę was o wsparcie:
1) wymiana rozrządu - znalazłem link http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=8277 i niby to do mojego silnika, ale nie jestem pewny czy mam dobrze wpisany - jak można sprawdzić jaki mam silnik? Wydaja mi się, że mam G6BA-G..?

1a) zestaw rozrządu do mojego silnika (jak już będę wiedział jaki mam :-P ) https://www.fox.rzeszow.pl/pasek-rozrzadu-hyundai-sonata-ef-2-5i-g6bv-98-03,4,253476,309332 - dobre to to?

2) do wymiany zapewne amortyzatory przód - coś polecacie?

3) generalnie płyny (oleje, płyn hamulcowy, skrzynia, dyfer etc) - coś polecacie? Wiem, że jest wątek o olejach na forum, ale z 2012 roku i dodatkowo nie mogę się połapać który olej do mojego.. Dodatkowo prosiłbym o kompleksową informację - płyny i oleje..
Na form jest lista http://s6.ifotos.pl/img/img165jpg_qxxqspx.jpg - pasuje ten opis i typy do mojego?

4) hamulce - komplety - coś polecacie?

Wiem, że dość przepastnie to poruszyłem jednak mam nadzieję, że ktoś się zlituje i pomoże mi ogarnąć temat :-) Totalnie nie umiem "w samochody"  :oops:

Z góry dziękuję i pozdrawiam  :->

lucasy:
Skoro nie umiesz w samochody to nie lepiej zaufać mechanikowi? Oni mają zniżki na części, dodatkowo to mechanik wtedy martwi się jak zamówi wadliwy/niepasujący element.

mayhem:
Szukając na forum informacji zauważyłem, że często przewija się fox rzeszów. Mechanik wycenił mi rozrząd na min 700zł, przy czym nie wiem czy uwzględnił rolki o których mowa w poście
--- Cytuj ---kosmos2011
--- Koniec cytatu ---
.
Mam na liście
a) zestaw paska rozrządu CONTITECH za 343zł (nie wiem czy pod tym kryją się także rolki - obecnie nie mogę się dopytać),
b) pompa cieczy AISIN za 333zł
c) zestaw uszczelek pokrywy zaworów PAYEN za 234zł (który z kolei nie wiem czy wchodzi w skład zestawu z fox rzeszów)

Zgodzę się z Tobą, że mechanik sobie sam dobierze i zapewne ma zniżki, jednak też jestem pewny, że nie będzie szukał optymalnej ceny specjalnie dla mnie. Na chwilę obecną już widzę, że ok 150zł można "urwać" - dla mnie to znaczna różnica.

lucasy:
Tylko, że jak będziesz miał mega pecha i rozrząd się rozleci to sam się bujasz z gwarancja producenta a nie Twój mechanik.

Cieknie spod pokrywy zaworów, że chcesz uszczelki te wymieniać?

hamulce mam od ATE

mayhem:
ok, części mi sprawdził fox rzeszów - na podstawie VIN - rozrząd z linku pasuje, wycenili też uszczelki.

lucasy zgodnie z Twoją poradą - wysłałem to mechanikom - niech sami decydują. Ja tylko dopytam czemu tak drogo jak coś  :-P
Co do uszczelek - nie wiem, są w wycenie mechanika.  Podejrzewać jedynie mogę, że zapewne chce wymienić od razu na nowe zamiast kopać się ze starymi..

Jednak zeszliśmy z tematu - pytania pozostają dalej (1a, 2,3,4). Proszę o pomoc  ;-)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej