Forum > Matrix / ix20
[ix20] UWAGA na gwarancje Hyundai ix20 UWAGA
dekra:
--- Cytat: "cosmo" ---ja też mam zieloną kropkę i jest ok.
Jeśli już miałbym być podejrzliwy, to bardziej nie podoba mi się przednie zawieszenie. Przejechanie najmniejszej nierówności daje mocne efekty dźwiękowe. Jeśli na dodatek jedziesz powyżej 60km/h to zdecydowanie zawieszenie "dobija".
Tył jest u mnie ok - dziś sprawdziłem, mam zieloną kropkę na amortyzatorach.
Swoją droga, chyba rzeczywiście coś jest na rzeczy, skoro czeska prasa zrobiła testy zawieszenia - znalezione na czeskim forum (może ktoś zna język na tyle, żeby powiedzieć coś bliżej):
http://ulozto.cz/xg7JyJh/kauza-hyundai-ix20-pdf
--- Koniec cytatu ---
Podobnie u mnie. Też zdecydowanie nie podoba mi się praca przedniego zawieszenia, które stuka na małych nierównościach. Dwa razy już zgłaszałem to zjawisko w serwisie - odbyli jazdę próbną, stwierdzili oględnie mówiąc, że "ten typ tak ma" i kropka. Przykry odbiór tego zjawiska pogłębia fakt, że samochód jest niesamowicie cichy i każdy zaraz zwraca na to uwagę. Na forum dyskusja rozwija się głównie wokół problemu z zawieszeniem tyłu - Ty jesteś jedyny, który mówi o zawieszeniu przednim. Dołączam się do Twojego głosu.
cepcio:
Witam, ja też mam problem z przednim zawieszeniem. Jest tu nas z tym problemem i odczuciem około 10-15 osób. Jutro jestem po raz drugi w serwisie w powyższym temacie.
jack55:
--- Cytat: "dekra" --- Dwa razy już zgłaszałem to zjawisko w serwisie - odbyli jazdę próbną, stwierdzili oględnie mówiąc, że "ten typ tak ma" i kropka..
--- Koniec cytatu ---
Skoro serwis twierdzi, że tak ma być to dlaczego np. u mnie ani z przodu ani z tyłu nic nie stuka i jazda tym autem to prawdziwa przyjemność,
błoga cisza. ;-) Jedyny mały minusik to lekki szum opon ale wynika to chyba z dobrego wyciszenia całego auta.W porównaniu z moim poprzednim autem Skodą Octavią 2, z silnikiem benzynowym 1.6 102KM, Hyundai w tej kwestii to prawie jak Lexus :mrgreen: .I jestem naprawdę pod dużym wrażeniem :-o
Dekra proponuję Ci przejechać się testówką dealera i zobaczyć czy rzeczywiście ten typ tak ma :?:
Jeżeli będzie wszystko ok. to masz ich w garści ;-)
Jak tak czytam o problemach związanych z zawieszeniem to moim zdaniem wszystko wskazuje na różne amortyzatory jakie zastosował Hyundai w różnych okresach produkcji. :-/ Innego wytłumaczenia nie widzę.Niestety po numerze Vin nie ma możliwości ustalenia w jakim miesiącu dane auto zostało wyprodukowane a tylko rok modelowy.W Skodzie w książce auta miałem wpis producenta(naklejka z kodem kreskowym) o dokładnej dacie produkcji,Hyundai czegoś takiego niestety nie stosuje a wielka szkoda :-(
dekra:
--- Cytat: "jack55" ---
Jak tak czytam o problemach związanych z zawieszeniem to moim zdaniem wszystko wskazuje na różne amortyzatory jakie zastosował Hyundai w różnych okresach produkcji.
--- Koniec cytatu ---
Czy jest możliwe aby odczytać jakiej produkcji są Twoje przednie amortyzatory? Oczywiście nie teraz - nic pilnego.
Pozdrawiam!
irekmiecz:
Na liczniku mam prawie 8 tyś.km. i nie mam powodów do narzekań.
A na odpowiedź ze strony ASO że ten typ tak ma, również wybrał bym się na jazdę porównawczą autem testowym.
21 kwietnia ubiegłego roku odebrałem "hultaja" więc lada dzień pierwszy przegląd i wtedy poproszę o możliwość sprawdzenia co w nim siedzi, a z tyłu zajrzałem i mam z zieloną kropką.
Nawigacja
[#] Następna strona