Autor Wątek: [Sonata NF] Problem z oświetleniem  (Przeczytany 6493 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gordoon

• Giełda
[Sonata NF] Problem z oświetleniem
« dnia: 07 Czerwiec 2019, 21:01:26 »
Witam.

Zauważyłem ostatno,że mam problem z tylnym oświetleniem. Podczas jazdy cały czas świeci się środkowe światło stopu na szybie. Wciskając pedał hamulca nic się nie dzieje. Dodatkowo światła na klapie nie świecą. Dwa białe oraz dwa czerwone. Co to może być... Podczas jazdy zapala się kontrolka ESP OFF. Dodatkowo na komputerze pojawił się kod błędu: P0504.

Dodam, że wymieniłem żarówki z przodu H1 i H7 oraz tylne kierunkowskazy oraz dwie białe . Ale to chyba nic nie ma wspólnego z usterką...

Zamówiłem już nowy czujnik światła stop.

Jeszcze jedno :D Czy po wyłączeniu świateł na manetce "0" światła przednie o tylne mają się  świecić a w środku podświetlenie jest wywalczone?? Bo u mnie tak jest

Offline darekn15

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Czerwiec 2019, 22:00:50 »
Do sprawdzenia wiązka elektryczna w bagażniku. Trzeba rozebrać tapicerkę bagażnika po lewej stronie. Tam wychodzi wiązka z kabiny , jest "kostka" łącząca wiązki i dalej rozgałęzienia wiązki do poszczególnych lamp. Problem może być także w spowodowany uszkodzeniem wiązki w gumowej osłonie łączącej bagażnik z klapą - w tym miejscu wiązka silnie się zagina podczas zamykania/otwierania klapy.

Offline gordoon

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Czerwiec 2019, 23:07:18 »
darekn15, Oczywiście sprawdzę. Na razie wymienię włącznik świateł stop. Ponieważ ewidentnie może być on winny . Światła cofania działają. - siostra nie kumata była i powiedziała że nie świecą :)

Offline darekn15

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Czerwiec 2019, 17:06:36 »
A światła stopu w lampach bocznych świecą się również cały czas? Jeśli nie, to wątpię żeby winny był wyłącznik świateł stopu

Offline gordoon

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Czerwiec 2019, 08:15:05 »
darekn15, Te boczne chyba powinny się świecić cały czas. Tylko przy naciśnięciu hamulca nie świecą mocniej??

Offline darekn15

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Czerwiec 2019, 12:52:21 »
Tak jak piszesz, lampa świateł pozycyjnych i stopu jest wspólna, ale żarówka w lampie jest dwużarnikowa  -żarnik 10W dla pozycyjnych i żarnik 21W dla stopu, zasilane są z osobnych obwodów. Więc pytanie brzmi czy świecą Ci się boczne światła stopy cały czas ?

Offline gordoon

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Czerwiec 2019, 20:51:44 »
darekn15,  tak cały czas świecą się boczne oraz środkowa w szybie. Naciskając na hamulec zauważyłem że środkowy stop delikatnie mocniej świeci. Boczne wymieniałem na P21W z Osram. Może złe żarówki ?!

[ Dodano: 2019-06-09, 21:07 ]
Byłem w samochodzie. Wykręciłem dwie boczne białe i światło stopu nie świeci już ciągiem. Czyli problemem okazały się żarówki jednożarnikowe :)

Offline ELETomek

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Czerwiec 2019, 23:07:08 »
Serio serio? Jak mawiał Shrek? Włożyłeś żarówki jednowłóknowe do gniazd dwuwłóknowych? Jeśli tak to Brawo Ty  :-)

Offline gordoon

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Czerwiec 2019, 23:50:16 »
ELETomek, Człowiek uczy się na własnych błędach :P Ale sytuacja opanowana :) Jutro kupię i będzie wszystko OK :)

Offline darekn15

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Czerwiec 2019, 10:29:07 »
Tylko zwróć uwagę na "troznek" żarówki dwuwłóknowej. U nas w Sonatach jest asymetryczny

https://archiwum.allegro.pl/oferta/zarowka-dwuwloknowa-12v-21-4w-21w-4w-p21-4-baz15d-i7035253382.html

Offline gordoon

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Czerwiec 2019, 11:35:09 »
darekn15, Takie kupiłem . Światła stopu działają . Czy światła na klapie (czerwone) są od świateł mijania czy od stopu. Jest w nich żarówka jednożarnikowa . W ogóle nie reagują.

Offline darekn15

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Czerwiec 2019, 21:25:31 »
Oczywiście jest to dodatkowy stop, żarówka powinna być 1 żarnikowa

Offline Mr_T

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Czerwiec 2019, 15:45:42 »
dokładnie to tam idzie żarówka 921nie da się kupić z dwoma żarnikami :)

Offline Marcin W

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Czerwiec 2019, 09:27:50 »
Troce się nie zgodzę w sonacie w klapje są przeciwmgłowe tył

[ Dodano: 2019-06-12, 09:36 ]
Lampy w klapie za czerwonym ,,szkłem,, 21 W przeciwmgłowa i za białym niżej wsteczny i bez problemu można te wszystkie żarówki dokupić nawet w większych marketach a w błotnikach czyli te bardziej zewnętrzne lampy  stop z pozycjami dwu żarnikowa (włókno-wa)czerwone szkło i niżej za białym kierunkowskaz żółta żarówka

Offline gordoon

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Czerwiec 2019, 11:56:53 »
Czyli na klapie są dwie przeciwmgłowe ??