Autor Wątek: Szarpabie przy ruszaniu  (Przeczytany 7507 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kcupak

• HKP
  • **
Szarpabie przy ruszaniu
« dnia: 03 Czerwiec 2019, 17:34:47 »
Witam . Opisze krótko moj problem i byłbym wdzieczny o jakies sugestie. Otóz odpalam rano samochód,( przewaznie nie ma z tym problemu, choc zdarza sie ze przydlawi sie) dodaje gazu i przez pierwsze kilka metròw kiedy prubóje przyspieszyc samochod szarpie , po czym wszystko wraca do normy. Problem nie wystepuje na rozgrzanym silniku. Dodam ze mam zainstalowana instalacje gazowa, ale ta załancza sie dopiero przy 30 st. Dzieki

Offline beam_beer

• Giełda
Re: Szarpabie przy ruszaniu
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Czerwiec 2019, 20:02:34 »
Spróbuj dobrze przegnać go na benzynie. Normalnej zwykłej bez żadnych polepszaczy. Zatankuj z poł zbiornika daj mu dobrze po garach. Nie przełączaj na gaz.

Ewentualnie możesz od razu dać wtryski do sprawdzenia/czyszczenia, ale ja zacząłbym od tego co wyżej.

Offline kcupak

• HKP
  • **
Szarpabie przy ruszaniu
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Czerwiec 2019, 21:23:11 »
Mozesz miec racje . Wczoraj pojezdzilem na samej benzynie i rano ten problem nie wystapił. Poobserwuje kilka dni jak samochód sie zachowuje na wylaczonym i wlaczonym gazie.  Dzieki za odpowiedz

Offline AndrzejO

• Giełda
Szarpabie przy ruszaniu
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Czerwiec 2019, 04:32:03 »
Przepustnica byla czyszczona?

Offline kcupak

• HKP
  • **
Szarpabie przy ruszaniu
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Czerwiec 2019, 08:35:36 »
Tak przepustnica po czyszczeniu. Wydaje mi sie ze ma to zwiazek z instalacja gazowa. Byłem wczoraj u gazownika który zakładał instalacje .Zobaczymy czy pomogło.

Offline kcupak

• HKP
  • **
Szarpabie przy ruszaniu
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Czerwiec 2019, 19:18:30 »
A jednak problem pojawia sie również na benzynie. Zauwazylem ze po odpaleniu samochodu i przytrzymaniu na 12000 rpm obroty spadaja do 800 po czym znów wracaja.Dodam tylko ze problem pojawia sie tyljo na zimnym silniku.

Offline enigma

• Giełda
Szarpabie przy ruszaniu
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Czerwiec 2019, 13:59:40 »
Ile masz zrobione km? ile na gazie?
Kiedy robione szklanki?

Offline kcupak

• HKP
  • **
Szarpabie przy ruszaniu
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Lipiec 2019, 22:03:14 »
Mam zrobione 150 000 km ( przebieg nie potwierdzony) , na gazie jakies 3000. Jestem wlascicielem samocjodu jakies 8 miesiecy i szklanek na razie nie dotykałem. Dziwi mnie tylko to ze szarpanie czasem sie pojawia , a czasem nie. Z moich obserwacji wynika ze kiedy jezdze na samej benzynie problem  nie wystepuje, a kiedy na gazie czasem sie pojawia. Dziwne jest ze po przejechaniu kilku metrow szarpanie ustepuje

Offline qlakier

• HKP
  • **
Szarpabie przy ruszaniu
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Listopad 2019, 20:18:26 »
Też mi się pojawił taki problem zazwyczaj rano jak samochód jest zimny. Zaczynam ruszać dodaje gazu i od razu go dławi (występuje to czasami na 1 albo 2 biegu przy dodaniu gazu, jak samochód jest rozgrzany to wszystko jest ok) . Zastanawiam się czy może być to przyczyna kabli zapłonowych? albo cewki? Ktoś może orientuje się bardziej w tym temacie?

[ Dodano: 2019-11-28, 12:28 ]
Dodam również że sprzęgło było wymieniane i czujnik map też był wymieniany.

Offline bsbs

• Giełda
Szarpabie przy ruszaniu
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Listopad 2019, 16:27:13 »
czujnik cisnienia w rurze dolotowej taka jest definicja tego błędu P0106

Offline qlakier

• HKP
  • **
Szarpabie przy ruszaniu
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Listopad 2019, 17:48:51 »
Czujnik ciśnienia został wymieniony. Dzisiaj wyskoczył mi taki błąd
 Idle speed control(ISC) system - rpm higher than expected

[ Dodano: 2019-11-28, 17:50 ]
Błąd P0507 wydaje mi się że chodzi o przepustnicę?

[ Dodano: 2019-11-28, 18:06 ]
Komunikat:

Offline bsbs

• Giełda
Szarpabie przy ruszaniu
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Listopad 2019, 19:40:32 »
P0507 Regulacja biegu jałowego: za duża prędkość obrotowa
Należy sprawdzić, czy w przypadku następujących komponentów/funkcji nie występują usterki, a następnie najpierw je usunąć:
- Zawór dławiący.
- Sprawdzić, czy w układzie wlotu powietrza pomiędzy przepustnicą a silnikiem nie ma nieszczelności.
taką definicje znalazłem wygląda na przepustnice

Offline qlakier

• HKP
  • **
Szarpabie przy ruszaniu
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Listopad 2019, 20:17:30 »
Pojadę do mechanika na czyszczenie przepustnicy może to pomoże, a ten zawór dławiący  to jest (czujnik ciśnienia w kolektorze ssącym?) bo on został na nowy wymieniony.

Offline bsbs

• Giełda
Szarpabie przy ruszaniu
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Listopad 2019, 20:34:49 »
Może twój mechanik ma jakis troche lepszy interfejs diagnostyczny niech podłączy i sprawdzi błędy nie ma sensu wymieniac części na macajewa

Offline qlakier

• HKP
  • **
Szarpabie przy ruszaniu
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Listopad 2019, 15:50:41 »
A mam takie pytanie bo był odłączany akumulator na jakieś 10 min przypadkiem nie trzeba zrobić adaptacje przepustnicy? A jeśli tak jak to się robi bez komputera.