Autor Wątek: Odbicie deski w szybie  (Przeczytany 5788 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline piotri

• Giełda
Odbicie deski w szybie
« dnia: 20 Maj 2019, 21:24:50 »
Hej posiadacze i30.

Auto kupiłem zimą i nie zauważyłem problemu. Niestety jak tylko trochę słońce zaświeciło to jest jedna rzecz która mnie drażni, denerwuje i przeszkadza, a mianowicie odbija się góra deski rozdzielczej w przedniej szybie. Nie wiem czy to kwestia plasiku, czy może kąta nachylenia deski. W poprzednim aucie nigdy nie miałem tego problemu.
Czy wy też tak macie czy tylko ja jestem przewrażliwiony?

Offline robaszek127

• Giełda
Odbicie deski w szybie
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Maj 2019, 21:32:37 »
W getzie mam to samo. Przy jeździe w słońcu odbija się zaokrąglona osłona licznika i kokpit w szybie. Jest to dość męczące. Może niższe osoby mają mniejszy problem. Akurat getz ma plastyk śliski więc odbija światło. Lepsze są chyba matowe.

Offline mic83

• Giełda
Odbicie deski w szybie
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Maj 2019, 21:48:21 »
Ja również obserwuję, odbijanie się deski rozdzielczej w szybie, ale przyznam szczerze, że nie zwracam na to uwagi i mi to zupełnie w niczym nie przeszkadza, a do niskich nie należę. Bardziej irytujące potrafi być odbijanie się chromowanych ramek nawiewów powietrza w bocznych szybach - z mojej perspektywy na wysokości lusterek bocznych, co czasem potrafi zmylić. Ale z tym też da się jeździć. Dla pocieszenie powiem, że u konkurencji wcale nie było lepiej szczególnie jak chodzi o odbicia w przedniej szybie - przynajmniej w moim odczuciu.

Offline piotri

• Giełda
Odbicie deski w szybie
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Maj 2019, 21:54:51 »
Hmm, spróbuję poeksperymentować z pozycją za kierownicą.
Akurat na klamki w szybie zupełnie nie zwróciłem uwagi.

Zamiast użyć plaka pozostaje czekać aż deska zarośnie kurzem, może będzie lepiej :)

Offline didarioxx

• Giełda
Odbicie deski w szybie
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Maj 2019, 23:05:42 »
Panowie, przestańcie używać gówn.. PLAKÓW i innych szmelców do czyszczenia kokpitu to przestanie Wam się odbijać.
Ja od lat W Getzie używam Poorboysa 1x w miesiącu i nic mi się nie odbija w szybie

Offline tomilipin

• Giełda
Odbicie deski w szybie
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Maj 2019, 18:45:05 »
Cytat: "mic83"
Bardziej irytujące potrafi być odbijanie się chromowanych ramek nawiewów powietrza w bocznych szybach
Dokładnie - bardzo mi to przeszkadza. Najgorsze, że nic z tym nie można zrobić.

Za to u mnie deska nie odbija się w przedniej szybie, bo dbam, aby zawsze była matowa. Bawiąc się trochę w detailing zaopatrzyłem się w środki do pielęgnacji plastików i do wnętrza wybrałem Shiny Garage Apple Dressing, który daje satynowe wykończenie. Jest dosłownie przeciwieństwem Plaka. Za 29 zł mam pół litra w "psikaczu", który starczy mi pewnie na dwa lata albo i dłużej.

Mała rada - jeśli nakładacie nowe warstwy preparatów to warto usunąć stare, np. używając rozcieńczonego APC.

Chińczyki sprzedają maty/dywaniki na deski rozdzielcze - można to znaleźć wpisując w wyszukiwarce "dashboard cover" albo "dashmat". Z pewnością rozwiąże problem, ale wygląda tragicznie  :-P

Offline piotri

• Giełda
Odbicie deski w szybie
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Maj 2019, 20:52:11 »
No to spróbuje któregoś z polecanych. Plaka w i30 użyłem raz z 3 miesiące temu więc bym powiedział, że nie do końca jego wina.
Maty raczej odpadają :) fuj

Offline Parkinson84

• HKP
  • **
Odbicie deski w szybie
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Maj 2019, 03:15:43 »
Faktycznie plastiki odbijają się w przedniej i w bocznych. Na pewno to nie kwestia preparatów bo od odbioru z salonu (grudzień'18) ani razu nie czyściłem plastików i trochę już mają "nalotu" na sobie.
Osobiście zdążyłem się przyzwyczaić i jadąc skupiam się na sytuacji na drodze. Bardziej zwraca to moją uwagę na postoju.

Offline kevin.c

• Giełda
Odbicie deski w szybie
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Czerwiec 2019, 09:42:49 »
Używam przeciwsłonecznych okularów polaryzacyjnych. Odbicia deski w szybie przedniej prawie idealnie się wygaszają. Dodatkowo osłabiane są refleksy słońca w szybach tylnych poprzedzających samochodów.

Offline mic83

• Giełda
Odbicie deski w szybie
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Czerwiec 2019, 15:08:36 »
Potwierdzam, że przeciwsłoneczne okulary polaryzacyjne znacznie niwelują efekt refleksów w szybach zarówno przedniej, jak i bocznych.

qbadm

• Gość
Odbicie deski w szybie
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Wrzesień 2019, 23:41:33 »
Polecam dressing mat i po problemie :)