Forum > Matrix / ix20
opony całoroczne
irekmiecz:
Opon Firestone nie znam. Od blisko roku też nie śledziłem żadnych testów opon całorocznych. Natomiast to co widzę tak na szybkiego już po samej etykiecie to w podobnej cenie prędzej zdecydował bym się na Kleber Quadraxer 2
Drugiego maja minął rok jak z zadowoleniem ujeżdżam Michelin CrossClimate+ .
Kudłaty_1975:
Ja od zawsze na wielosezonach. Obecnie Goodyear Vector4season gen 2. I z czystym sumieniem mogę je polecić. Poprzednio były koreańskie Kumho, śliskie na deszczu/mokrym i ABS miał co robić, później były opony japońskiego producenta Falken, model Euroall Season, które muszę przyznać są dobre. Jednak wspomniane Goodyeary, rewelacja. To czołówka wśród opon wielosezonowych, ale różnice w testach pomiędzy poszczególnymi markami premium są niewielkie, także samemu trzeba zdecydować.
Co do ścieralności opon wielosezonowych, to wspomniane Falkeny po przebiegu 40 tys. zjechały się z 8 milimetrów do 5,7 milimetra głębokości bieżnika, także nie jest to tak dużo, jak większość osób sądzi.
Druga sprawa, podzielając opinię specjalistów, opona wielosezonowa premium zapewni nam większy margines bezpieczeństwa latem i zimą, niż sezonowe opony budżetowe, szczególnie tania chińszczyzna, choć trzeba przyznać, że Chińczycy uczą się szybko i zaczynają wprowadzać dobrej jakości produkty, chociażby niektóre auta, czy telefony, ale trzeba wiedzieć co kupić. No i jeśli ktoś porusza się głównie po mieście, czyli w okresie zimowy głównie po mokrym, to po co zimówki??? Wprawdzie sam na Falkenach byłem dwie zimy temu w lutym w Zakopcu i poradziły sobie doskonale. Nawet wyjazd z posesji pod górkę po ubitym śniegu nie stanowiło większego problemu, choć muszę przyznać, że ta "próba" była sterująca.
Dla zainteresowanych załączam test wielosezonowych z grudnia 2018. Nie załączam ostatniej strony testu, z podsumowaniem wyników, bo ... plik ma zbyt duży rozmiar i po zmniejszeniu jego rozmiaru robi się nieczytelny, no i nie chcę sugerować zwycięzcy ;-)
Co do opinii o oponach??? Ja zawsze szukam testów i czytam te na oponeo zamieszczane pod konkretnym modelem opony. Opinia klienta najcenniejsza.
nadamus:
jednego się nauczyłem- jak coś jest do wszystkiego to jest do d...
miałem (i mam nadal) opony dębica nawigator 2 i ... jest naprawdę duża różnica pomiędzy prawie nowymi (opony z 2017r, bieżnik ok 7mm) oponami dębicy a zimowymi ceata (opony z 2009r. bieżnik ok 5mm) ze wskazaniem na zimówki. oczywiście mówie o zimie. jechałem drogą zimą- częściowo pokryta śniegiem, częsciowo lodem a czasami normalna, temperatura była ok -7 stopni. i na dębicach było to max 50km/h- większość jednak ok 40/h, potem zmieniłem na zimowe (ta sama droga ale w odwrotnym kierunku i 3 godziny różnicy) i na ceatach (zimowe) mogłem jechać do 80-90km/h (praktycznie te same warunki). teraz zimówki mam na zimę a całoroczne na lato- nie bedę kupował do samochodu nowych bo idzie w ludzi. latem jednak też nie jest różowo- szczególnie na mokrym ale może być. wiec nikt nie namówi mnie na całoroczne.
Nawigacja