Autor Wątek: [i20 PB] Silnik nie chce odpalić 1.1 crdi  (Przeczytany 4103 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dark79

• HKP
  • **
Silnik nie chce odpalić 1.1 crdi
« dnia: 13 Maj 2019, 19:07:33 »
Witam
Miałem nie przyjemne zdarzenie w weekend majowy. Na trasie strzeliło mi coś w silniku i pojawił się olej na pokrywie zaworów. Auto próbowało się rozbiegać ale szybko wyhamowałem silnikiem. Laweta i do swojego mechanika. Z przewodu od turbiny wylał się olej w komorze spalania był olej. Pierwsza diagnoza za wysoki poziom oleju na skutek prawdopodobnie dostającego się paliwa który miał dopalać DPF . Turbina do regeneracji czyszczenie DPF-u i katalizatora. Układ odpowietrzony zmierzone sprężanie w silniku, a i tak nie chce odpalić ?... Mój mechanik sprawdził rozrząd, głowice i nic nie stwierdził. Czy coś z elektroniką mogło się stać jakiś czujnik coś nie wiem sam. Może ktoś miał podobną sytuacje lub najlepiej jest tu ktoś kto pracuje w serwisie hyundaia i spodkał się z podobnymi przypadkami.Pomocy.
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwiec 2020, 13:50:39 przez Brt »

Offline dark79

• HKP
  • **
tak się właśnie stało uwaga na DPF w silnikach !
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Maj 2019, 16:36:04 »
Proces wypalania będzie przeprowadzony tylko w ruchu miejskim, to efekt będzie odwrotny od zamierzonego. Zbyt szybkie i częste przerywanie procesu wypalania oraz brak możliwości utrzymywania przez dłuższy czas wysokiej temperatury spalin spowoduje, że filtr nie będzie oczyszczał się z cząstek stałych w dostatecznym stopniu. Co gorsza, podawane w nadmiarze paliwo nie będzie się spalać w całości, a jego nieduża część zacznie spływać po ścinkach cylindrów po czym będzie się mieszać z olejem silnikowym w misce olejowej. Rozrzedzony paliwem olej będzie zwiększał swoją objętość, a jego właściwości smarne będą ulegać wyraźnemu pogorszeniu. Jeśli poziom oleju w silniku zacznie się zwiększać, to może być to sygnał o problemach m.in. z filtrem DPF. Tak się właśnie u mnie stało ;(

Offline ELETomek

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Maj 2019, 19:40:55 »
Cytat: "dark79"
Pierwsza diagnoza za wysoki poziom oleju na skutek prawdopodobnie dostającego się paliwa który miał dopalać DPF

To raczej objaw i powiedziałbym nieśmiało, że lejących wtrysków. Jak w aucie notorycznie nie dopala się dpf to zapala się kontrolka (chyba w hyundai jest taka też) Jeśli nic z tym nie robisz, silnik wchodzi w tryb awaryjny żeby np zapobiec takim sytuacjom jak u Ciebie.

Chyba rozpędziłem się za bardzo z tą kontrolką w hyundai :-/  doczytałem w mojej instrukcji od ix20, że nie ma osobnej kontrolki " z dymkiem". Ale w takim przypadku miga check engine.

Offline dark79

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Maj 2019, 16:29:11 »
Kontrolki i20 nie ma a check się nie zapala.Więc uważajcie bo koszty są nie złe.