Autor Wątek: Wyrzucany płyn chłodniczy przez korek chłodnicy  (Przeczytany 11322 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rob1250

• HKP
  • **
Wyrzucany płyn chłodniczy przez korek chłodnicy
« dnia: 06 Maj 2019, 13:12:39 »
Witam
Od jakiegoś czasu zauważyłem znikający płyn chłodniczy ze zbiorniczka wyrównawczego, płyn wyrzucany jest przez korek na chłodnicy, po dolaniu płynu sytuacja się powtarza. Brak jakichkolwiek oznak związanych z uszczelką pod głowicą, stan oleju i kolor bez zmian, kolor płynu chłodzącego również bez zmian, nie przegrzewa się, test płynem na obecność CO2 pozytywny (nie zmienia koloru). Zakupiłem nowy korek chłodnicy w ASO. Bez rezultatu.
Czy ktoś może miał taką usterkę to proszę o pomoc i góry dziękuję.
Hyundai I40 2012r. 1,7 180000 przebiegu

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Maj 2019, 15:04:53 »
A nie ma pęcherzyków powietrza? Zbyt duże ciśnienie widocznie się tworzy w układzie, stąd wywala korkiem. Układ jest chyba ciśnieniowy, samoodpowietrzający. Można sprawdzić termostat, być może zbyt późno otwiera i stąd takie cyrki. Ewentualnie korek w zbiorniczku wyrównawczym

Offline rob1250

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Maj 2019, 15:34:03 »
Tylko, że to właśnie korek na chłodnicy reguluje przepływ płynu pomiędzy chłodnicą a zbiorniczkiem, na korku jest wartość 1,1 atm.
A w jaki sposób sprawdzić termostat?

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Maj 2019, 16:34:40 »
Najlepiej zdemontuj termostat by był cały czas obieg duży. Taki myk handlarzy na sprzedaż samochodu gdy siadło upg i płyn wywalało.

Offline Hants

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Maj 2019, 23:13:49 »
A w jaki sposób sprawdzić termostat?

Wrzuc zimny do szklanki i zalej wrzatkem. Po kilku, kilkunastu sekundach zobaczysz ruch zaworka.

Taka uwaga, ze względu na umiejscowienie termostatu, przy jego wyciąganiu zawsze rozlejesz trochę płynu, potem musisz odpowietrzyć układ.

No i oczywiście, nigdy nie odkręcaj korka, gdy jest gorący.  ;-)

Offline kisiek

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Maj 2019, 19:03:43 »
U mnie ubywał płyn.Pękła rurka w chłodnicy na samej górze.Postanowiłem naprawić 250 pln.

Offline MD13

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Lipiec 2019, 19:35:37 »
Ktoś rozwiązał problem z tym korkiem? Ja właśnie zauważyłem że zbiornik na płyn prawie pusty. Uzupełniłem go i zacząłem szukać czy czegoś nie widać. No i na korku przy chłodnicy jest zaciek.
Generalnie to ostatnio walnął  mi pasek przy 130 tys. jak się zorientowanym to od razu na bok i koniec jazdy. temperatura silnika trochę wzrosła . Po naprawie odebrałem auto i nie przypatrzył na stany płynów.
Coś mnie dziś tknęło by  zajrzeć pod maskę no i płynu prawie nie ma.
I teraz tak nie widzę by były jakieś pęcherze powietrza w zbiorniku po odpaleniu. Dymu białego nie ma.
Wycieku na kablach nie widzę. Ale jeszcze wszystkiego nie sprawdziłem. Przy wymianie paska wymieniali mi wszystko bo koło pasowe poszło wiec wymieniłem komplet ( koło, napinacze , pasek) . Ale zauważyłem zacieki na rurce przy korku chłodnicy. I pewnie tu mi spitalało. I albo jak jechałem bez paska to ciśnienie wzrosło i wywaliło i potem się płyn uzupełnił. Albo mi korek puszcza jak w temacie.

Offline Kotwa

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Lipiec 2019, 22:20:46 »
Witam,

U mnie jest tak że płyn dolałem do zbiorniczka bo nie było, dolałem i za jakiś czas go nie ma. Zero wycieków, oleju nie przybywa, zbiorniczek czysty. Jak odkręcał korek od chłodnicy jest pełne. Węże po rozgrzaniu nie są twarde. Jakiś pomysł ?? Nie kopci na biało. Temperatura w normie. Nie wiem ile czasu jeździłem też bez płynu w zbiorniczku, i wszystko było okej.

Offline ghost2255

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Lipiec 2019, 22:30:14 »
Jak nie ma ciśnienia w wężach, a płynu ubywa to musi być wyciek.
Najlepiej poszukać od spodu na podnośniku, bo od góry często nie da się go znaleźć.
Jak nic nie będzie widać, to są narzędzia do zrobienia ciśnienia w układzie i wtedy nawet najmniejsza nieszczelność sie uwidacznia.

Offline Kotwa

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Lipiec 2019, 22:40:37 »
Nie ma wycieków od spodu. Sprawdzałem żadnego najmniejszego. Węże są twarde, jest ciśnienie, ale nie aż takie żebym nie mógł lekko zacisnąć wąż..

A może być tak że wyparowuje, że zbiornika ??
Dla mnie i tak dziwne bo przy zbiorniczku wyrównawczym jest tylko jeden wężyk od boku u góry dochodzi A od spodu nie ma żadnego to jak on ma w razie co sobie pobrać płyn  ?? Bardziej jak za duzo będzie miał w chłodnicy to wtedy to wyrzuci do zbiorniczka. Chyba że ja nie znam zasady.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Lipiec 2019, 05:15:16 »
U mnie w getzie też ginął płyn a nie widać było gdzie.  Nawet nie szło do oleju a było coraz gorzej. Na końcu po kilku kilometrach płyn znikał z chłodnicy w sposób hurtowy. Pomogła wymiana upg.
Pewnie jednak to jakaś nieszczelność na łączeniu przewodu wodnego na opasce bo głupie małe pocenie podczas jazdy powoduje ubytek płynu. Ale jak się będzie pogarszać tak jak u mnie to wtedy będzie oznaczało większy problem.

Offline MD13

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Lipiec 2019, 11:34:13 »
no ta tylko co z tym korkiem??

Offline ghost2255

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Lipiec 2019, 14:51:36 »
Cytat: "Kotwa"
Nie ma wycieków od spodu. Sprawdzałem żadnego najmniejszego. Węże są twarde, jest ciśnienie, ale nie aż takie żebym nie mógł lekko zacisnąć wąż..

A może być tak że wyparowuje, że zbiornika ??

Nie może. U mnie od miesiecy poziom jest taki sam.

Wyciek może być na tyle niewielki, że zamiast kapać, to odparowuje zanim zdąży się uformować kropla, wtedy trudniej znaleźć.
A jak rzeczywiście nie ma wycieku to UPG albo chlodnica EGR.

Offline Kotwa

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Lipiec 2019, 21:59:51 »
Panowie, a może zastosować barwnik uv do chłodnicy ?? No bo jak nie mogę znaleźć wycieku to może to jest rozwiązanie.

Bobelków nie mam w zbiorniczku, węże gumowe nie są pozapadane, stan oleju w normie nie przybywa, białej chmury brak za mną, masła nie ma, oleju w zbiorniczku również, pod samochodem wszystko suche. Zero wycieków. A ubytek jest bo ginie płyn

Offline MD13

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Lipiec 2019, 12:39:22 »
Według ustaleń z mechanikiem wygląda to u mnie tak. Jak zerwał pasek to ciśnienie w układzie wzrosło. Korek nie zwraca płynu do zbiornika z tego co się dowiedziałem. Jak ciśnienie wzrośnie to pitolenie w najsłabszym miejscu czyli u mnie korek i się rozlało . Jak wszystko było zrobione to układ uzupełnił sobie płyn ze zbiornika. Po paru dniach nie ubywa mi płynu. A że dolałem prawie 0,5l to jak by był przeciek to już by coś ubyło.