Forum > i40 VF
Wyrzucany płyn chłodniczy przez korek chłodnicy
kisiek:
U mnie ubywał płyn.Pękła rurka w chłodnicy na samej górze.Postanowiłem naprawić 250 pln.
MD13:
Ktoś rozwiązał problem z tym korkiem? Ja właśnie zauważyłem że zbiornik na płyn prawie pusty. Uzupełniłem go i zacząłem szukać czy czegoś nie widać. No i na korku przy chłodnicy jest zaciek.
Generalnie to ostatnio walnął mi pasek przy 130 tys. jak się zorientowanym to od razu na bok i koniec jazdy. temperatura silnika trochę wzrosła . Po naprawie odebrałem auto i nie przypatrzył na stany płynów.
Coś mnie dziś tknęło by zajrzeć pod maskę no i płynu prawie nie ma.
I teraz tak nie widzę by były jakieś pęcherze powietrza w zbiorniku po odpaleniu. Dymu białego nie ma.
Wycieku na kablach nie widzę. Ale jeszcze wszystkiego nie sprawdziłem. Przy wymianie paska wymieniali mi wszystko bo koło pasowe poszło wiec wymieniłem komplet ( koło, napinacze , pasek) . Ale zauważyłem zacieki na rurce przy korku chłodnicy. I pewnie tu mi spitalało. I albo jak jechałem bez paska to ciśnienie wzrosło i wywaliło i potem się płyn uzupełnił. Albo mi korek puszcza jak w temacie.
Kotwa:
Witam,
U mnie jest tak że płyn dolałem do zbiorniczka bo nie było, dolałem i za jakiś czas go nie ma. Zero wycieków, oleju nie przybywa, zbiorniczek czysty. Jak odkręcał korek od chłodnicy jest pełne. Węże po rozgrzaniu nie są twarde. Jakiś pomysł ?? Nie kopci na biało. Temperatura w normie. Nie wiem ile czasu jeździłem też bez płynu w zbiorniczku, i wszystko było okej.
ghost2255:
Jak nie ma ciśnienia w wężach, a płynu ubywa to musi być wyciek.
Najlepiej poszukać od spodu na podnośniku, bo od góry często nie da się go znaleźć.
Jak nic nie będzie widać, to są narzędzia do zrobienia ciśnienia w układzie i wtedy nawet najmniejsza nieszczelność sie uwidacznia.
Kotwa:
Nie ma wycieków od spodu. Sprawdzałem żadnego najmniejszego. Węże są twarde, jest ciśnienie, ale nie aż takie żebym nie mógł lekko zacisnąć wąż..
A może być tak że wyparowuje, że zbiornika ??
Dla mnie i tak dziwne bo przy zbiorniczku wyrównawczym jest tylko jeden wężyk od boku u góry dochodzi A od spodu nie ma żadnego to jak on ma w razie co sobie pobrać płyn ?? Bardziej jak za duzo będzie miał w chłodnicy to wtedy to wyrzuci do zbiorniczka. Chyba że ja nie znam zasady.
Nawigacja
[#] Następna strona