Forum > i40 VF

Wyrzucany płyn chłodniczy przez korek chłodnicy

<< < (6/6)

MD13:
No i wymieniłem korek. W starym jest zdeformowana guma. Jak go ruszyłem to płynu zaczęło przybywać w zbiorniczku. Korek uszkodzony

MD13:
Tak wygląda układ od korka do zbiorniczka wyrównującego. Ciśnienie jakie jest utrzymywane to 1.1 BAR. Uwaga są do kupienia korki 0.9 Bar tak więc zaznaczam ,że oryginalny ma 1.1 Bar. Analizując układ doszedłem do wniosków. Korek reguluje ciśnienie do 1.1 Bar. Jak w układzie będzie większe to korek podnosi się i zaczyna płyn przedostawać się do zbiorniczka. Jak się zmniejszy płyn się cofa i zawór zaczyna się zamykać. Tak więc jest regulacja ciśnienia w układzie. Układ sam się odpowietrzy i uzupełni płyn ze zbiorniczka. U mnie po tym jak temperatura mocno poszła do góry uszczelka się zdeformowała i korek źle zaczął regulować ciśnienie.

ELETomek:
MD13 - wg mnie ten schemat to trochę "rysunek małego Kazia" nie objaśniający zasadę działania korka.

W korku chłodnicy są dwa zawory: ciśnieniowy i próżniowy. Jak na foto "czary mary, otwiera się zaworek i płyn wraca do układu".

MD13:
ELETomek o to mnie zagiąłeś. Nie zauważył tego zaworka.  No i to ma sens. Czyli jest tak jak piszesz. tylko u mnie jak uszczelka się tak zdeformowała to uszczelniła otwór do zbiorniczka wyrównawczego więc ani w jedna ani w drugą. Patrz no że nie zwróciłem uwagi na ten drugi zawór. Dzięki za wyprostowanie.

rob1250:
Witam
Powrócę do mojego wątku, przyczyną była chłodnica, a konkretnie dziura w chłodnicy. Płyn dopiero gubił gdy  termostat otwierał duży obieg. Płyn tryskał idealnie na korek od chłodnicy dlatego na początku myślałem, że to wina korka. 
W ASO koszt samej chłodnicy to 2 tys. Oczywiście kupiłem zamiennik ( ok. 400 zł) i nie narzekam.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej