Forum > i40 VF
Wyrzucany płyn chłodniczy przez korek chłodnicy
MD13:
W i40 jest układ zamknięty - ciśnieniowy. Jak brakuje płyny to pobiera ze zbiorniczka. W zbiorniczku nigdy nie będzie ciśnienia ( nie powinno być) . I nadmiar ciśnienia nie powoduje przyrostu płynu w zbiorniczku. Tak to jest zrobione.
Pajaro:
I taka wiadomość powoduje we mnie radość :D!
marcin_kutno:
Również miałem problem że znacznym ubytkiem płynu chłodniczego, winowajcą okazał się zacisk na wężu pod korkiem od chłodnicy ( najlepsza opcja z możliwych, oczyma wyobraźni widziałem rachunek za wymianę upd )
Zacisk wymieniłem i już jest OK, na szybko założyłem opaskę skręcaną, w najbliższym czasie muszę zamówić kompensacyjną ( jak oryginał )
Wąż w zbiorniczku sięga dna i dlatego bez problemu pobiera płyn do chłodnicy
petr:
Witam
Chciałem dla potomnych opisać sytuację odwrotną - w zbiorniczku przybywało płynu.
Okazało się, że po wymianie cieknącej chłodnicy na nową, założony został też nowy korek od tej chłodnicy. Po paru dniach zobaczyłem wyciek na płytkach w garażu. Okazało się, że płyn wessało do zbiorniczka pod korek i wywaliło korkiem a w chłodnicy pod korkiem pustka.
Okazało się, że ten nowy korek jest coś nie halo. Założyłem stary i działa ok. Płyn z zbiorniczka do chłodnicy można przepompować dmuchając w wlew zbiorniczka przy otwartym korku chłodnicy. Płyn się zalewaruje i leci sam do układu :-D.
MD13:
to ja teraz zauważyłem zassany wąż ten górny co idzie do korka chłodnicy. I tak się zastanawiam czy czasami ten korek coś działa nieprawidłowo.
Kupiłem nowy korek na podmianę , zobaczę co będzie.
Nawigacja
[#] Następna strona