Forum > Santa Fe SM
[Santa Fe SM] Dziwne buczenie po włączeniu zapłonu
outdoor5:
Witam, mam taki oto problem - po przekręceniu kluczyka podejrzanie głośno mi coś buczy jakby w komorze silnika przez około 2-3 sekundy, następnie cisza. Odpalam auto i znowu buczenie już jednostajne, przez cały czas pracy silnika bez względu na obroty. Buczenie owo słychać bardziej z kabiny auta - po podniesieniu klapy nie bardzo mogę zlokalizować odgłos. Wydaje mi się też że na zimnym silniku ciszej "buczy". Mieliście coś podobnego może u siebie, może jakieś podpowiedzi od czego zacząć, mam dziwne podejrzenie że to może pompka paliwa lub coś z układem paliwowym... Z góry dzięki za podpowiedzi
stolek6:
Jesli pompa paliwa to jest nad zbiornikiem niech ktos wlaczy zaplon, a Ty zanurkuj pod auto. W komorze jest tylko pompa c.r. po lewej stronie silnika na gorze wiec latwo ja osluchac.
A jesli to pompka to nie odrazu musi byc padnieta. U mnie buczalo bo sitko w zbiorniku bylo zawalone i mocno sie musiala natyrac zeby zassac on.
outdoor5:
Dobrałem się w końcu do pompki. Wyczyściłem przez pomyłkę sitko na powrocie - 1. Następnie sitko z pompką - 2, i jest jakby ciszej po włączeniu silnika ale po przekręceniu kluczyka przez te 2-3 sekundy odgłos jest lekko niepokojący. Na allegro zobaczyłem jednak zbiornik w całej okazałości i oczom mym ukazała się czyżby prawdziwa pompka - 3 ?? Dostęp do niej jest dopiero po zdjęciu zbiornika?? Wybaczcie za takie pytania ale jestem laikiem w tej materii.
stolek6:
Tak 3 to wlasciwa pompka. Jej demontaz jest prosty. Wystarczy sie polozyc pod auto i nie trzeba zdejmowac baku bo jest na wierzchu. Ale jesli przy zaplonie ja slyszysz przez ok 3s. (dzwiek musi byc rownomierny) to dobrze. Gorzej jak ja slychac przy zapalonym silniku. Z tym ze z pomka jak sie konczy to chyba juz nic nie zrobisz , poza wymiana na nowa.
Noger:
Witam.
Odgrzeje kotlecika. W moim Santa fe 2,0 CRDI właśnie zaczęło buczeć i to przy włączonym silniku i przy zapołonie. Wydaje mi się, że to właśnie pompa CR. Teraz moje pytanie brzmi. Co z tym zrobić? Nie miałem nigdy CR i nie wiem czy to groźne czy też nie :)
Nawigacja
[#] Następna strona