Autor Wątek: Pomocy!!!! dziwne stuki i spadek mocy  (Przeczytany 2549 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bikode

• HKP
  • **
Pomocy!!!! dziwne stuki i spadek mocy
« dnia: 02 Maj 2019, 11:43:06 »
Koledzy potrzebuje pomocy!!! Santa Fe 2005 r. 2,4 benzyna. Podczas jazdy słyszę i czuje dziwne stuki pod swoimi stopami. Nie ma znaczenia czy dodaje gazu czy auto się toczy na luzie. Ponadto potrafi szarpnąć, obroty 1000 i dalej nie idzie - jakby przytłumiona praca silnika. Po chwili szarpnie i idzie znowu ciągłe stukając jakby w rytm obrotu kół. Żadna kontrolka się nie zapala. Na podnośniku kręcąc kołami ręcznie jest cisza. Rozrząd robiony ok 5 tys km temu. Wymienione świece i kable. Biegi wchodzą normalnie.  Co się dzieje?!?!?

Offline ELETomek

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Maj 2019, 01:24:45 »
Byłeś u mechanika czy oczekujesz diagnozy od forum? Jeśli już to warto by zamieścić film z tym stukaniem. Przez internet to można jedynie pogdybać. Skrzynka biegów? Dyferencjał?

Offline bikode

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Maj 2019, 10:34:10 »
U mechanika byłem i drapał się po głowie. Oczekuje pomocy jak w tytule. Słuchaj wiem że przez ekran ciężko coś pomóc ale po coś te forum jest. Tak jak pisałem każdy bieg wchodzi normalnie a stukanie jest cały czas. Zarówno jak przyśpieszam jak i bezwładnie toczę się (po rozpędzeniu). Czy to dyfer? hmmm. zapytam mecha. Ja myślałem o półosi. Zrobię film i wrzuce.

Offline bikode

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Maj 2019, 21:32:58 »
Jeżeli chodzi o stukanie to zostało to ustalone. Problem leżał po stronie wewnętrznego przegubu od stroni skrzyni biegów. Sam przegub był cały lecz poluzowany i mech dokręcił pewną śrubę, stukanie ustało. Jeszcze tylko falowanie obrotów i brak mocy. Jutro podłączamy pod kompa zobaczymy co wyjdzie. Zauważyłem natomiast ze podczas przekręcania kluczyka nie zapala się w ogóle kontrolka check engine która po rozruchu powinna gasnąc. A jej nie ma... Moze ktos odłączył..

Offline bikode

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Maj 2019, 22:44:18 »
Ustalone. Brak mocy i fale były spowodowane usterką cewki zapłonowej. Są dwie. Wymieniłem obie  i wszystko hula.Jeszcze tylko polece do elektryka zeby zrobił moze cos z tym check engine.