Autor Wątek: Problem ze sprzęgłem Tucson 2.0 Crdi  (Przeczytany 5895 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gendalo

• HKP
  • **
Problem ze sprzęgłem Tucson 2.0 Crdi
« dnia: 23 Kwiecień 2019, 23:00:50 »
Witam
Hyundai Tucson JM 2.0 CRDi 136km 4WD skrzynia 6
Od dłuższego czasu mam problem z sprzęgłem w moim hultaju. Problem wygląda następująco co jakiś czas sprzęgło a raczej pedał sprzęgła wchodzi coraz z mniejszym oporem, czasem potrafi zejść do zera. Wystarczy go parę razy czasem podpopowac i jest w miarę ok. Zazwyczaj jest tak że pierwsze 3-4 cm pedał wchodzi bez jakiegokolwiek wysiłku. Czasami jest tak że sprzęgło pracuje normalnie i bez żadnych zastrzeżeń. Samochodem nie szarpie, nie zauważyłem ubytków z zbiorniczku z płynem dot 4. Mechanik jeden mówi że pompka drugi że sprzęgło. Może ktoś miał podobny problem, albo już przy takim czymś robił i wie co padło. Czy wysprzęglik w skrzyni czy pompka sprzęgła czy cos innego

Offline Zibi.S68

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Kwiecień 2019, 20:31:04 »
Kolega w Subaru Forester miał podobny objaw okazało się, że była to zwykła pompka po jej wymianie jak ręką odjął.

Offline the-big-show

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Lipiec 2019, 14:20:27 »
Witam kolego
Ostatnio miałem ten problem
Wina leży po stronie łożyska oporowego które jest zgrane z wysprzeglikiem i zaczyna się sypac
Dzwoń do fox Rzeszów 256 zł z przesyłką
Ja z takim sprzęgłem jeździłem około 6 miesięcy aż wysprzeglik się wylal
Jeżeli płyn nie cieknie koło pedału sprzęgła to nie wina pompki
Sprawdź jeszcze czy po włożeniu w odpowietrznik wysprzeglika wezyka fi4 nie pokazują się w nim bable powietrza

MMotors

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Listopad 2019, 02:52:25 »
Ja miałem podobnie , niestety ani wyprzęgnik ani pompka oba zmienione na nowe i nic nie pomogło , jutro zabieram się za sprzęgło zobaczymy co się sypnęło . Ciekawi mnie tez oto ta część i do czego ona służy 416902S005 41690 - regulator

Offline ELETomek

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Listopad 2019, 09:19:10 »
W innych markach aut takie urządzenie nazywane jest kompensatorem czy akumulatorem ciśnienia. Jedna z jego funkcji to pochłanianie drgań z silnika żeby nie przenosiły się na pedał sprzęgła. Czy ma jeszcze inne zadania to nie wiem.