Autor Wątek: Problem z domykaniem szyby bocznej kierowcy  (Przeczytany 3818 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline thomas2411

• HKP
  • **
Problem z domykaniem szyby bocznej kierowcy
« dnia: 20 Kwiecień 2019, 18:11:48 »
Cześć,
mam problem z szybą boczną od strony kierowcy. Od roku czasu codziennie ją odsuwam/zasuwam przy wjeździe do garażu, żeby odbić kartę i od pewnego czasu coraz częściej zdarza się tak, że szyba nie chce się domknąć tylko z powrotem kawałek wraca niżej. Okazuje się, że szyba odsuwa się przy zamykaniu od krawędzi drzwi (od strony klamki w stronę przodu samochodu) i przez to zagina uszczelkę szyby.
Rozebrałem drzwi i niby wszystko jest OK. Z drugiej strony szyba też jest taka luźna, ale tam tego problemu nie ma. Czy spotkaliście się z takim problemem? Jeśli tak, to jak go rozwiązaliście? Na razie użyłem silikonu w spreju psikając go w prowadnice szyby (te boczne).
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Robik

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Kwiecień 2019, 09:33:17 »
Spasowanie tych szyb pozostawia wiele do zyczenia, sprawdz punkty mocowania na prowadnicach i powoli podnos szybe pod katem weryfikacji czy w oststniej fazie podnoszenia nie klinuje sie i przez opor silnik przestaje ja podnosic do optymalnego polozenia. Delikatnie rzecz ujmujac mechanizm szyby w IXach sprawia wrazenie jak by zyl wlasnym zyciem a jak codziennie otwierasz szybe to pewnie cos sie wyrobilo.

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Kwiecień 2019, 20:50:28 »
Też miałem problem z zaginaniem uszczelki tylko w polu i tam był już podrobiony mechanizm. Regulacja uratowała sprawę na jak długo to nie wiem bo sprzedałem samochód.

Offline thomas2411

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Kwiecień 2019, 18:45:52 »
OK, czyli kwestia wyregulowania szyby tam przy uchwycie na szynie na dole...Spróbuję.