Forum > ix35 EL

[ix35 EL] poziom hałasu w ix35

<< < (3/7) > >>

dymek:
pomysl bardzo fajny. znalazlem cos takiego na androida

Sound Meter  - nawet jesli nie ta aplikacja to w zasadzie zgaduje, ze oto Ci chodzi.
akurat nie mam andro ale zona ma i moge zrobic test, tylko trzeba przyjac jakas procedure testowa - bieg / obroty etc.

canion:
To czekamy na radark'a . Czy i kiedy może podjechać co by zmierzyć poziom hałasu. i oby rzeczywiście to była kwestia opon. Test proponuję na mościepołnocnym. niezła tarka jest. Dla  obiektywności wynków zapuścimy Sound meter na dwóch tel jeeden z androidem drugi iphone. i dwa przejazdy  Jeden autkien radarka drugi ktorymś z naszych na stockowych oponach.

są chętni na spotkanko i testy?

Miejsce proponuję parking przy metrze młociny. mamy bezpośredni wjazd i zjazd na most. Potem aby przedyskutować wyniki testu można podjechać  na kawe na polane młocińską bo to już całkiem blisko.

Gringo:
Pojeździłem sobie w ten długi weekend po kraju "tu i tam" specjalnie zwracając uwagę na hałas dochodzący "z kół" i doszedłem do wniosku, że to nie opony a rodzaj nawierzchni ma znaczenie - konkretnie mieszanka mineralno-asfaltowa. Mam standardowe Hankook-i K415 i najdobitniej różnicę w poziomie hałasu zauważyłem zjeżdżając z DK7 (gdzie "szum opon" był wyraźny) na wysokości Tarczyna  w drogę gdzie niedawno była wymieniana nawierzchnia - w kierunku Piaseczna. Tu nawierzchnia jest zupełnie inna i podczas jazdy słychać tylko silnik i szum powietrza. "Zero" szumu opon.
Taka ciekawostka ;-)
Zatem na "niezłej tarce" z pewnością będzie głośniej, a na takim "gładszym" ciszej 8-) .

firefighter1:
Tak zdecydowanie podłoże ma znaczenie, są takie miejsca gdzie aż milutko samochód płynie.

canion:
To że podłoże ma znaczenie to oczywista oczywistość. dziś pojeżdziliśmy po moście połnocnym  . predkość 90-100 /h  (mniej wiecej przy tej prędkości w ix szum staje sie dokuczliwy)  .Jeżdziliśmy na zmianę skodą  scout i ix35. w skodzie ciuchutko, delikatny szum wiatru i tyle, opon praktycznie nie słychać,   w ix natomiast  wyraźny  szum od  opon , na tyle dokuczliwy ze właścicel skody pytał czy to aby na pewno nie łożyska tak szumią  /ale to nie to bo jednak szum sie zmienia przy różnej jakości asfaltu) .  .  niestety nie ma jak sprawdzić czy w ix to problem opon czy wygłuszenia jako takiego bo chyba tylko jeden posiadacz ix z forum jest na innych oponach niz standard ale nie zabiera głosu w dyskusji.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej