Autor Wątek: Jakiej firmy amortyzatory do tucsona  (Przeczytany 3855 razy)

Offline Naval

• HKP
  • **
Jakiej firmy amortyzatory do tucsona
« dnia: 31 Marzec 2019, 13:36:54 »
Witam!
Wylał mi tylny lewy amortyzator i przymierzam się do wymiany(może tez przód zrobię)
Z przodu wymiana amortyzatora=ustawianie zbieżności(chyba że się mylę) a jak wygląda sprawa z tyłem?trzeba ustawiać zbieżność? Jakiej firmy kupić amory? Denckermann,Japanparts,Kamoka,Bergh,Oyodo,Gh,Srl-warte to coś?
Może lepiej kupić Sachs lub Kyb ale to juz sporo droższe jest.
Wymiana chyba nie jest jakoś skomplikowana raczej?
auto to Tucson jm 2005 Crdi 113km
Pozdrawiam

Offline ELETomek

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Marzec 2019, 13:57:03 »
Cytat: "Naval"
Może lepiej kupić Sachs lub Kyb ale to juz sporo droższe jest.

Niestety droższe na pewno ale lepsze. Jeśli zamierzasz pojeździć autkiem kilka lat to warto dołożyć.

Zbieżność? Raczej amortyzator nie ma na nią wpływu. Jak nic nie dzieje się z oponami to można sobie odpuścić.

Offline Naval

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Marzec 2019, 15:57:01 »
Autem pojeżdzę jeszcze z rok może dwa.Dlatego myślę nad tanimi amorami(szkoda kasy) Jak się rozbiera z przodu zawieszenie to chyba trzeba zbieżność ustawić chyba że się mylę.

Offline ELETomek

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Marzec 2019, 17:11:22 »
Myślałem, że przy wielowahaczowym zawieszeniu jest inny amor, a tu jest kolumna McPerson, więc może i nie zawadzi ustawić zbieżność. Zrobisz jak uważasz.

Offline Naval

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Kwiecień 2019, 08:00:08 »
Jestem już po wymianie amortyzatorów.Założyłem Oyodo,jak narazie jest ok,zobaczymy jak będzie z trwałością.Na nowych amortyzatorach jest o niebo lepiej.Musiałem tez kupić nowe łączniki stabilizatora i mocowania amortyzatora z przodu.Na mocowaniach i amortyzatorach było jeszcze logo Hyundai i Kia,chyba nie ruszane od nowości.Jak ktoś będzie się brał za wymianę to radzę zobaczyć w jakim są stanie mocowania amora bo u mnie się rozleciało na 2 części i musiałem czekać na nie do następnego dnia.Łączników stabilizatora nie mogłem odkręcić ,uciąłem szlifierką.
Wczoraj odpiąłem wtyczkę od czujnika położenia walka rozrządu i w środku był olej z silnika.Czy to możliwe żeby czujnik był nieszczelny w środku?Na zewnątrz jest suchutko.Zamówiłem już nowy czujnik.