Forum > Santa Fe SM
[Santa Fe SM] Pogadajmy o oponach
Mistrz:
Osobiście nie założę już bieżnikowanych bo 2 lata temu ojciec kupił komplet do Forda Oriona, po czym 2 zostalo od razu założone na tył i ślady zużycia widac było od razu. Po prostu zużywaja się duuuużo szybciej. Na przód założyłem pozostale dwie 2 miesiące temu i póki co jeszcze się nie zdarły do zera, ale już widać że bieżnika ubyło. Na dodatek boki wyglądaja na delikatnie popękane, więc ich wytrzymalość jest już na pewno dużo gorsza. No i przyczepność na mokrej szosie nie jest tak znakomita jak byc powinna, no ale nie jest źle abym marudził.
Oczywiście to są moje doświadczenia na 1 przykladzie opon letnich, innych nie testowałem i jakoś nie mam chęci na dalsze experymenty.
vanhelsing:
Używałem zimowe opony bieżnikowane w firmowym Renault Kangoo i dorzucę kilka spostrzeżeń. Nalewajki są dobrymi oponami w śnieżną zimę i bardzo dobrze spisują się w kopnym śniegu.Są miękkie i dobrze sobie radzą w duże mrozy-stosunkowo dobra przyczepność.Źle się jeździ w ciepłą zimę bez śniegu z uwagi na "plastelinowe" prowadzenie(ale tylko na początku po zakupie,potem już trochę twardnieją).Nie potwierdzam,że szybko się zużywają.Moje wytrzymały 4 zimy i około 60 tys.przebiegu. Zmieniłem na kolejne bo zaczynały pojawiać się mikropęknięcia gumy i coś co nazwałbym "utlenianiem" gumy. Plusy: niska cena,dobra przyczepność na śniegu.Minusy: duża głośność i opory toczenia, wzrost zużycia paliwa większy niż przy markowych oponach.Aha-ja na nich na wszelki wypadek nie jeździłem ponad 100 km/h :lol:
Mistrz:
--- Cytat: "vanhelsing" ---ja na nich na wszelki wypadek nie jeździłem ponad 100 km/h :lol:
--- Koniec cytatu ---
No to u mnie mają przewidziane do 190km/h (oznaczenie T), ale osobiście najwięcej jechałem niewiele ponad 160km/h na nich bo szczerze mówiąc to samochodem z 54KM i bagażami o wadze ok. 100kg więcej nie ma gdzie rozwinąć. Nie zauważyłem żadnych zmian, czy niepokojących zachowań samochodu.
DriverOpolskie:
Kupiłem dzisiaj i założyłem opony firmy Sportiva koncernu Continental. Już jestem szczęśliwy,że auto tak bardzo dobrze się prowadzi. Okazuje się,że to nie zawieszenie było do d... tylko opony złom.
http://www.oponeo.pl/dane-opony/sportiva-snow-win-4x4-235-65r17-108-h-xl#70823336
l_isek:
Witam
Poszukuję opon zimowych do mojego SF, do tej pory w oplu vectra B miałem bieżnikowane (firma Targum). Na zimę jednak potrzebuję coś bardziej pewnego, choć na bieżniki narzekać nie mogę.
Zastanawiałem się nad Nokian WR SUV 3 lub Hankook i*cept evo W310. Czy ktoś ich używał? Może polecicie coś innego?
Opona musi dobrze trzymać się polskich dróg (nie koniecznie ekspresówek i autostrad) tak przy 130 - 160 km/h i oczywiście dobrze sobie radzić w lekkim terenie (podjazdy o niewielkim nachyleniu, drogi gruntowe, ogólnie niskie Bieszczady leśne drogi południowej polski).
Będę wdzięczny za opinie i pomoc.
Nawigacja
[#] Następna strona