Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] Pogadajmy o oponach

<< < (33/35) > >>

Ricardus:
Zamówiłem takie opony:

Hankook H730 Optimo 4S

Zamawiałem w polskihurtopon, mają dobre ceny, tylko długo się czeka na przesyłkę. Zamawiałem już w tym sklepie kilka opon i zawsze je dostałem po około miesiącu, ale zawsze nowe nigdy leżaki, wysyłka zazwyczaj z Niemiec. Jeśli już nie było zamawianych opon, zawsze dostawałem propozycję zakupu lepszych lub porównywalnych innej firmy w takiej samej cenie.
Polecane przez was vredesteiny były dostępne ostatnio za 370 lub 380 zł w moim rozmiarze. Nie zamawiałem ich jednak, bo miał je mój teść w osobówce i były głośne.

http://polskihurtopon.pl/p/4673-hankook-h730-optimo-4s-21570-r15-98-t-c-c-2-72db

Zobaczę jak sie będą sprawowały. Tutaj są testy tych i innych opon całorocznych:

http://www.auto-swiat.pl/zdjecia/test-opon-calorocznych-w-rozmiarze-185-60-r-15-czy-sa-dobre-na-kazda-pogode/xjb0j

vanhelsing:
Tylko, że to są testy opon w rozmiarze 185/60/R15. Opony w tak różnych rozmiarach jak 185/60/15 i 225/70/16 zachowują się zupełnie inaczej. To są zupełnie inne opony i pracują w zupełnie innych autach. Może model, mieszanka użyta do produkcji i bieżnik są takie same ale nie można kupować opon do dużego SUV-a na podstawie testów opon do kompaktów.

volcan:
Bieżnik będzie zapewne inny (nawet na przykładzie Vredesteina to widać - teoretycznie ten sam model opony, ale szerokie rozmiary mają kompletnie inaczej zbudowany bieżnik) i jestem pewien, że sama konstrukcja kordu, jak i mieszanka też musi być inna. W przeciwnym wypadku opona na ciężkim aucie byłaby pozbawiona bieżnika po kilku miesiącach.

Ricardus:
Po kilku tygodniach jazdy na Hankook H730 Optimo 4S jestem zadowolony. Jest cicho i bardziej sprężyście. Nie mielą przy szybkim ruszaniu tak jak moje stare letnie. Na mokrym na razie nie widzę problemu, na suchym też jest ok. Zobaczymy jak bedzie przy niskich temperaturach i zimą. Cena była atrakcyjna a czas pokaże czy było warto je kupić.

suchar:
jak już odgrzaliście temat opon to dodam swoje:

kupiłem 2 sezony temu Pirelli scorpion p-zero assimetrico. teoretycznie opisywane są jako całoroczne (na oponie jest znaczek M+S) ale jeżdżenie na nich w zimie to jest nieporozumienie. Jak tylko przymrozi albo padnie lekki snieżek to jazda jest dramatyczna. zmieniłem w ten sam dzień na zimówki michelina stare i znowu dało sie jeździć :)

teraz traktuje je jako typowe letnie i w tym są świetne.

jak ktoś wybiera sie w góry na narty - polecam zimówki (a może jeszcze nie miałem dobrej całorocznej?)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej