Forum > Santa Fe SM
[Santa Fe SM] Pogadajmy o oponach
Kotły i ekogroszek Jelcz:
Jeżdżę na wielosezonowych Goodride rocznik 2013 i dają radę zarówno latem jak i zimą na śniegu i lodzie.
Jedynie w śliskim, grząskim błocie poległy kiedyś całkowicie, ale na to są zupełnie inne opony ;-)
nameada:
Witam. Jako że pisałem w powitalni że w planie jet założenie nowych nexenów to tak się stało.
Rozmiar 225x70x16 ciśnienie 2,2 we wszystkich i całkiem miłe wrażenie z jazdy. Klasa ścieralności i aquaplaningu to E ( szału nie ma) ale za to ciche i nie znosi na bok. Co drażni
( przynajmniej mnie) to duże białe napisy na boku opony z marką i modelem , na szczęście dało się je schować od wewnątrz (zasługa bieżnika)
santa claus:
nameada to duży błąd. Mogłeś zyskać 20% lansu, 10% dzielności terenowej no i te spojrzenia innych kierowców z zazdrością a podziw okolicznych dziewoj nie do opisania a tak to masz zwykłe czarne opony bez imienne - przełóż póki możesz uwierz ;-)
piotrek_wrb:
Panowie szybkie pytanie : Santa fe 2.4 z napędem tylko na przód - jaki rozmiar opon - na oryginalnych 215/70/15 wygląda tak średnio i średnio mi się na nich jeździ , felgi 16 już zakupiłem teraz pytanie czy 235/70/16 to przesada (prawie 5cm różnicy w wysokości) czy wrzucić 225/70/16 ?
Arni71:
W zeszłym roku byłem zmuszony wyrzucić opisywane wcześniej przeze mnie Dunlopy, 3 lata spisywały się ok ale po zakończeniu fabrycznej gwarancji rozsypały się :( kostki bieżnika odpadały jakby je ktoś podcinał.
W związku z doświadczeniem z w/w oponami zakupiłem ponownie opony wielosezonowe ale już Pirelli ATR 235/70R16 i było super cicho i stabilnie w trasie, niestety nie zdołałem przetestować ich zimą, pewnej nocy a było to Halloween - komuś się nudziło i zrobił sobie zabawę na dzielni ze scyzorykiem, padło jego ofiarą ok 20 samochodów w tym moje 4 ATR-y :(
Z ubezpieczenia kupiłem Pirelli Verde All Season w tym samym rozmiarze i znowu pech - mniejszy bo bez strat - nie było zimy i znowu nie przetestowałem opon :(.
Ale jeśli chodzi o sam rozmiar, Dunlopy miałem w rozmiarze fabrycznym 225/70R16 i były trochę baloniaste, rozmiar 235/70R16 trochę je "wyprostował" a 1,9% (wg kalkulatora) różnicy na obwodzie nie robi zbytnio problemów.
Nawigacja
[#] Następna strona