Forum > Santa Fe SM
[Santa Fe SM] Pogadajmy o oponach
Watcher:
Witam Panowie,
Wyrzuciłem w tamtym roku opony letnie bo były już sparciałe.
No i teraz mam dylemat, czy kupić ponownie letnie czy już wielosezonowe.
Oponki rozmiar standard 225/70 R16 4x4.
Na letnie namawia mnie właściciel zaprzyjaźnionego serwisu opon.
Poleca mi albo Goodyear EFFICIENTGRIP SUV albo Nokian Line SUV.
Co o nich myślicie?
Co do wielosezonowych coś pamiętam, że były polecane przez Was opony
Vredesteiny Quatrac SUV. Czy coś w tym temacie się zmieniło i inne opony są polecane?
volcan:
Ogólnie rzecz biorąc - chcesz przejść na opony sezonowe, czy szukasz następcy opon wielosezonowych?
Z mojego doświadczenia - nie da się jeździć autem pokroju Santa Fe po śniegu na oponach letnich - po prostu auto robi wszystko, żeby pokazać swoją wyższość i teoretycznie "da się", ale kosztem stałej walki z autem i prawda jest taka, że w pewnym momencie jednak człowiek się odpręży i strzał gotowy. Co do wielosezonówek - jeżeli są porządne, to problemu z jazdą nie ma.
Co do producentów - zastanawiałem się nad Nokianem (ale wielosezonowym) - w testach niby były same achy i ochy, ale opinie użytkowników były całkowicie sprzeczne z tym pozytywnym wizerunkiem. Potem wyszła na jaw afera z szykowaniem "specjalnych" opon do testów, tzn. nie były dostarczane do testów opony "z półki", tylko specjalnie preparowane w fabryce - więc faktyczna jakość opon dostępnych w sklepach jest o wiele niższa, niż wykazały to testy. Dlatego wybór padł na kolejny komplet (w sumie to parę na przód, bo tylne są w świetnym stanie) Vredesteinów Quatrac 3 SUV.
Watcher:
Mam dylemat czy kupić wielosezony do jazdy całorocznej, czy teraz letnie i związane z tym, późniejszy zakup zimowych, które też mi się w sumie kończą.
Nie mam zamiaru w każdym razie jeździć na letnich w zimę ;-)
Czyli Ty polecasz zakup tych wielosezonowych Vredesteinów.
Jak się sprawuję w zimę? Dają radę na śniegu? A jak latem?
tictac1986:
--- Cytat: "Watcher" ---Czyli Ty polecasz zakup tych wielosezonowych Vredesteinów.
--- Koniec cytatu ---
Ja polecam. Zimą napęd na cztery koła robi swoje, a teraz też bardzo miło się jeździ. Stopień głośności do zaakceptowania...
volcan:
--- Cytat: "Watcher" ---
Czyli Ty polecasz zakup tych wielosezonowych Vredesteinów.
--- Koniec cytatu ---
Dają radę. Na śniegu (póki jest bieżnik odpowiedniej wysokości) idą jak burza, na mokrym jest bardzo dobrze, na suchym każda opona dobra ;-) - w każdym razie nie są ponadprzeciętnie głośne.
Nawigacja
[#] Następna strona