Autor Wątek: nie odbija lewy tylni zacisk - jakieś pomysły  (Przeczytany 5823 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jareckialfa

• Giełda
nie odbija lewy tylni zacisk - jakieś pomysły
« dnia: 16 Luty 2019, 19:19:56 »
Witam po dzisiejszym przeglądzie rejestracyjnym diagnosta stwierdził że nie do końca odbija lewy tylni zacisk czy macie jakiś kontakt do firm która zajmuje się regeneracją zacisków ?
Bo jak zadzwoniłem do ASO i powiedzieli mi cenę 1400 zł więc raczej nie bardzo.

Z góry dziękuje za informację.

Offline steyr

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Luty 2019, 10:19:45 »
Tam jest hamulec zasadniczy i ręczny realizowany za pomocą hamulców tarczowych czy są tarczobębny?

Offline jareckialfa

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Luty 2019, 10:22:58 »
Tarcze

Offline kacluk1987

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Luty 2019, 12:25:06 »
wiesz co mi w i30 zaczęły strasznie zachodzić pyłem tylne felgi.. okazało się że hamulec nie odbijał.. rozebrałem całość i była dość skorodowana.. auto 2014 przebieg 67tyś km
całość rozebrałem poczyściłem szczegulnie melaowe prowadnice na których zacisk sie przesówa.. i pomogło koła mam znów czyste:) ale teraz czeka mnie druga strona.

Offline wtom

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Luty 2019, 13:26:22 »
hyundai stosuje "mokre" prowadnice zacisku, co oznacza konieczność okresowego ich sprawdzania i dosmarowywania wg potrzeby. brak takiego zabiegu kończy się korozją sworznia w gnieździe prowadnicy i zatrzymaniem zacisku. jak już stanie to tylko czyszczenie gniazda i wymiana sworzni prowadnic, bo są pokrywane specjalną warstwą metalu, wiec jak korozja wejdzie to bez wymiany z czasem będzie to samo. trzeba też sprawdzić osłonę gumową tłoczka i stan tłoczka, jego korozja tez powoduje brak powracania

Offline kacluk1987

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Luty 2019, 14:26:38 »
ogółem to bardziej niż tłoczek skorodowały miejsca przesówania się klocków i to je trzeba wyczyścić..  jeden zawsze stoi w stałym położeniu a drugi się przesówa..

Offline wtom

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Luty 2019, 20:26:55 »
pod klockami są blaszki z nierdzewki więc nie ma opcji na korozję, chyba, że pod blaszkami zakwitło

Offline kacluk1987

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Luty 2019, 20:30:50 »
dokładnie pod blaszkami.. było tego na tyle dużo że nie chciało się przesuwać.. i felgi 2dni po myciu były brązowe z tyłu.. obecnie zrobiłem jedną stronę drugiej nie robię bo będę się pozbywał i30

Offline jareckialfa

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Luty 2019, 08:47:08 »
ok dzięki za informację zobaczymy co tam będzie w środku się działo po rozebraniu .