Autor Wątek: [Accent LC] Amortyzatory OEM  (Przeczytany 6718 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tre_k

• Gość
[Accent LC] Amortyzatory OEM
« dnia: 26 Marzec 2012, 15:45:29 »
Kupuje drugi raz amortyzatory, zamówiłem z firmy OEM, z Korei  macie jakieś doświadczenia z tym wytwórcą, wyczytałem że są one pierwszo-montażowe? za kpl. 380 na przód warto? Czym się różnią orginalne Hyundajowskie [od OEM?
Co wymienić łożyska mocować górnych amorków?

[ Komentarz dodany przez: Zbyszek: 2012-03-27, 08:58 ]
Dodanie tagu

doman76

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Marzec 2012, 02:15:24 »
OEM to wg. wikipedii:
Original Equipment Manufacturer, OEM (dosłownie Producent Oryginalnego Wyposażenia) – przedsiębiorstwo sprzedające pod własną marką produkty wytworzone przez inne firmy. Termin jest mylący, gdyż OEM nie zawsze jest wytwórcą, a nawet nie jest producentem, lecz czasem tylko sprzedawcą sprzętu dla użytkownika końcowego, choć zdarza się też, że jest jego projektantem[1].

W większości przypadków OEM nie dodaje wartości do wyposażenia, a jedynie znakuje je własnym logo. Nazwa OEM jest umieszczana na urządzeniach przez wytwórcę, na mocy zawartej umowy. Niekiedy OEM dodaje wartość do produktu, np. łącząc sprzęt i oprogramowanie w gotowe systemy (zobacz też: Value Added Reseller).

Istnieją liczne firmy specjalizujące się w produkcji na rzecz OEM i nigdy nie sprzedające produktów pod własną marką – są to tzw. producenci kontraktowi. Niektóre firmy zajmują się zarówno produkcją, jak i działalnością typu OEM.

To co w sklepach to ja bardziej bym nazwał noname z korei. Zwykle są to znośne produkty choć ja z poduszek stabilizatora zadowolony nie byłem (za miękka guma), oryginały były pokryte cyzmś śliskim ułatwiającym montaż, z tymi OEM trzebabyło sobie smarem pomagać.

Tak więc te OEM to troche loteria. Każda firma która chce sobie wyrobic renome musi sprzedawac sprzęt z włąsnym logo, tak więc to daje troche do myślenia.
Sprawdź cene kayaba - bardzo zbliżona. Takie bym polecał.  Firma sprawdzona, raczej z górnej półki.

Łożyska to zależy od przebiegu. Moim zdaniem przy przebiegu mniejszym niż 150tys km nie warto, no chyba że coś zaczyna się z nimi dziać.

Offline BartBartez

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Marzec 2012, 09:32:23 »
Ja mam tą możliwość, że zamawiam OEM z hurtowni i jak mi nie pasuje to oddaję. Większość OEMów to oryginały hyundaia tylko w innych pudełkach (lub bez).
Ale nie wiem po co kombinujesz skoro masz taniej oryginalne amortyzatory.

tre_k

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Marzec 2012, 14:49:18 »
Wziąłem jednak Exel-g :D Kayaba