Autor Wątek: Kilka pytań po zakupie auta.  (Przeczytany 5170 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gregor101

• HKP
  • **
Kilka pytań po zakupie auta.
« dnia: 28 Styczeń 2019, 17:50:01 »
Witam, od kilku dni jestem właścicielem i30 (2013) 1.4 benzyna. Ponieważ auto jest używane chciałbym wymienić między innymi olej i płyn chłodniczy. Co do oleju, według poprzednich faktur z ASO, zalany był Shell Helix Ultra 5W30 C3 (3,300 ml). Moje pytanie czy to dobry wybór i przy nim zostać? Chciałbym też wymienić płyn chłodniczy i zastanawiam się czy może być każdy zakupiony w zwykłym sklepie motoryzacyjnym? Natknąłem się też na wpis w fakturach z ASO, gdzie na każdej z czterech faktur, które otrzymałem widnieje wymiana uszczelki korka miski olejowej (co rok) i tak się zastanawiam czy to normalne. I ostatnie pytanie jakie przychodzi mi do głowy, choć wydaje mi się, że już znam na nie odpowiedź, ale dla pewności... w tym silniku nie ma paska, tylko łańcuch rozrządu, czy tak? :?:
Z góry dziękuje za odpowiedzi i przepraszam jeżeli niektóre z tych pytań wydadzą się zbyt banalne, ale nie chciałbym popełnić jakiegoś błędu  ;-)

Offline OLI

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Styczeń 2019, 23:00:41 »
Co do oleju to ile ludzi tyle zdań a ta uszczelka to zwykła podkładka, chyba miedziana z tego co kojarzę. Koszty żadne ale na pewno nie cieknie no i pozycja na fakturce  ;-) Co do płynu chłodniczego to spuść sobie troszkę do jakiegoś pojemniczka i wsadź do zamrażarki. Jak nie zamarznie to nie ma potrzeby wymieniać chyba że jesteś PRO to płukanka całego układu wraz z odkamienianiem no i obowiązkowo płyn hamulcowy co 2 lata do zmiany  ;-)
Z tego co się orientuję to silnik jest na łańcuchu, jak każdy łańcuch się kiedyś rozciągnie :-( ale niestety nie mogę nigdzie znaleźć po ilu tys wypadało by go zmienić.

Offline jareckialfa

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Styczeń 2019, 12:41:34 »
co do łańcucha nie ma podanej ilości km jakie możesz przejechać dopóki się nie rozciągnie aa będzie to słychać to nie ma powodu do zmartwień, więc to najmniejszy problem, olej bym zostawił taki jak poprzedni właściciel zalewał i na pewno nie zmieniał ,oczywiście wymiana oleju nie co 15 tyś. lub 20 tyś jak podaje producent tylko co 10 tyś.

Offline gregor101

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Styczeń 2019, 20:54:33 »
Dzięki za odpowiedzi na zagadnienia, jakbyście mogli mi jeszcze napisać czy spalanie na poziomie
7,2 l/100 km zimą to norma? Bo tak wychodzi mi z kompa  :-)

Offline jareckialfa

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Styczeń 2019, 15:43:51 »
tak to norma więc nic nie jest zepsute. :)