Autor Wątek: Wariująca tablica wskaźników po podpięciu skanera OBDII (ELM  (Przeczytany 5570 razy)

1 Użytkownik i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline barlak

• HKP
  • **
Zakupiłem sobie dla zabawy skaner OBDII z interfejsem bluetooth (wybrałem z gatunku tych nienajtańszych za około 50zł) i wpiąłem go do gniazda diagnostycznego w aucie.

Zainstalowałem też na smartfonie polecaną przez sprzedawcę polską aplikację Piston.

Po włączeniu zapłonu aplikacja Piston wykrywa urządzenie bluetooth, łączy się i odczytuje m.in. temperaturę płynu chłodzącego.

Problem zaczyna się po uruchomieniu silnika. Przy pierwszej próbie - niemal natychmiast, przy drugiej próbie - po około 15 sekundach: zaczynają zapalać się i gasnąć losowo różne kontrolki (silnika, ABS, ESP, itd.) oraz wskazówka obrotomierza "faluje" pomiędzy wskazaniami 500-1500 obrotów, co oczywiście nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Silnik wyłączam, wyjmuję przyrząd z gniazda OBD, odpalam ponownie i wszystko wygląda normalnie.

Więcej prób nie wykonuję, bo obawiam się o uszkodzenie modułu sterującego (jakieś zwarcie na szynie danych?!). Zanim skontaktuję się z producentem/sprzedawcą: objawy są tak charakterystyczne, że może ktoś się z nimi spotkał. Robię coś "oczywiście źle". A może przeciwnie - potwierdzicie, że nic takiego jak wyżej nie powinno mieć miejsca.

Offline waszek_rmc

• Giełda
Wariująca tablica wskaźników po podpięciu skanera OBDII (ELM 327 v1.5)
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Styczeń 2019, 06:43:30 »
To oczywiste, ze nie powinno mieć miejsca. Ja od 4 lat korzystam z modułu kosztującego ok 30 zł. Nie ma znaczenie z reszta cena, bo wszędzie bebechy te same:) ewentualnie kolorowe diody dokładają.
Jak masz okazje to podepnij inny moduł pod Twoje auto aby wyeliminować uszkodzenie obd, te same urządzenie w innym aucie może nie sprawiać problemów.. ale tez warto spróbować.

Offline barlak

• HKP
  • **
Odp: Wariująca tablica wskaźników po podpięciu skanera OBDII (ELM
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Styczeń 2026, 11:44:40 »
Odświeżam swój wątek - po 6 latach... - bo choć moje auto wciąż działa niemal niezawodnie (12 lat, 160 tys), to prawdopodobieństwo usterek i potrzeba szybkiej diagnozy i odczytu kodu wzrasta...

Jakich konkretnie produktów używacie z i30 GD (silnik G4AF)? Oprócz odczytu błędów interesuje mnie możliwość odczytu parametrów NA ŻYWO z aplikacji na Android w czasie jazdy bez zakłóceń, które opisałem kiedyś... Dostałem sugestię, żeby spróbować czegoś z oferty polskiej firmy vGate.

Okazuje się, że opisany przeze mnie problem z "wariowaniem" wskaźników na desce rozdzielczej przy próbie czytania parametrów podczas jazdy, może być spowodowany przez oprogramowanie (firmware) we wnętrzu samego skanera. Nie wchodząc zbyt głęboko w terminologię informatyczną tanie skanery mogą mieć prymitywnie zaprojektowane oprogramowanie, które zakłóca wymianę danych pomiędzy sterownikiem a poszczególnymi modułami w aucie, co skutkuje np. "festiwalem" zapaleń lampek kontrolnych... Ten skaner, który kiedyś kupiłem w sklepie osiedlowym za 50zł, widzę teraz na temu za 8,90...

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Styczeń 2026, 11:59:17 »
VGate działa u mnie i nic się nie dzieje. Nie wiem czy to faktycznie polska firma bo pełno tego na ali.  Ale kupa ludzi je kupuje do wszelkich marek. Ja mam cały czas wpięty by pokazywał DPF. Dawniej były popularne te niebieskie tanie i mi nawet to nie chciało w getzie się połączyć.

Offline ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Styczeń 2026, 18:06:58 »
Skąd pomysł, że Vgate to polska firma? Ma zepewne kilku dystrybutorów ale producent to https://www.vgatemall.com/ jak coś to polecam iCar Pro BT4.0 albo iCar Pro 2s albo vlinker MC+ działają z Andriod, iOS i Laptop.. Jak coś mogę pomóc z zakupem czy konfiguracją.