Forum > i40 VF

Temperatura silnika w i40 1.7 crdi

<< < (4/8) > >>

XT1097:
Ja tu nic złego nie widzę. Na pierwszym obrazku idealna sytuacja. Te piki w dół to otwarcia termostatu który dopuszcza chłodnego płynu do obiegu. Wentylator chodzi zawsze gdy włączona jest klima praktycznie w każdym aucie po to aby działała ona na postoju.
Kreskami się nie przejmuj

Ziku90:

--- Cytat: XT1097 w 22 Listopad 2024, 15:23:48 ---Ja tu nic złego nie widzę. Na pierwszym obrazku idealna sytuacja. Te piki w dół to otwarcia termostatu który dopuszcza chłodnego płynu do obiegu. Wentylator chodzi zawsze gdy włączona jest klima praktycznie w każdym aucie po to aby działała ona na postoju.
Kreskami się nie przejmuj

--- Koniec cytatu ---

Cześć,
odnosisz się do pierwszego screena który właśnie zgodnie z opisem jest sytuacją sprzed 'cyrków' na postoju (drugi tak samo).

Zobacz dwa ostatnie screeny, gdzie temperatura dochodzi do max 75-80 stopni a potem jeśli samochód nie jedzie to spada - dla mnie to nie jest normalne. W żadnym poprzednim aucie nie zaobserwowałem takiego zjawiska. Jak się rozgrzały to trzymały tą temperaturę, a nie że leciała w dół. Teraz może i jest zimno na zewnątrz ale pierwszy raz to zobaczyłem jak było w okolicach 15 - 20 stopni.

Tak jak napisałem - po kilku minutach na postoju jest w stanie pokazać 60 stopni i połowy kresek nie ma. Przez trzy lata jazdy tym samochodem nie było wcześniej takich akcji, dopiero w tym roku.

XT1097:
Nie rozumiem. Samochód nie jedzie a silnik pracuje? Na 3 obrazku silnik pracuje ileś tam minut na postoju?
Przecież jak silnik zgasisz to on zaczyna stygnąć.

XT1097:
Niektóre auta z systemem start-stop mają dodatkową elektryczna pompę płynu która ma zapewniać obieg płynu kiedy stoisz na skrzyżowaniu. W takim Megane IV ta pompa pracuje jeszcze przez jakiś czas po zgaszeniu silnika.. Wtedy też temperatura płynu spada szybciej niż kiedy takiej pompy nie ma bo masz wymuszony obieg a źródło ciepła już nie grzeje.

Ziku90:

--- Cytat: XT1097 w 26 Listopad 2024, 12:54:59 ---Nie rozumiem. Samochód nie jedzie a silnik pracuje? Na 3 obrazku silnik pracuje ileś tam minut na postoju?
Przecież jak silnik zgasisz to on zaczyna stygnąć.

--- Koniec cytatu ---

Czy to jest jakaś szczególnie wyjątkowa sytuacja, że samochód stoi a silnik pracuje? Ogólnie sugerowanie, że nie wiem, iż zgaszony silnik nie generuje ciepła uważam za trochę nie na miejscu. Szczególnie, że w pierwszym poście napisałem wyraźnie:

Podpiąłem OBD i na szybko patrząc przez Car Scanner faktycznie temperatura spadała, zarejestrowałem minimum 60 stopni, potem zgasiłem samochód więc nie wiem do ilu by spadła finalnie.

--- Cytat: XT1097 w 26 Listopad 2024, 13:21:43 ---Niektóre auta z systemem start-stop mają dodatkową elektryczna pompę płynu która ma zapewniać obieg płynu kiedy stoisz na skrzyżowaniu. W takim Megane IV ta pompa pracuje jeszcze przez jakiś czas po zgaszeniu silnika.. Wtedy też temperatura płynu spada szybciej niż kiedy takiej pompy nie ma bo masz wymuszony obieg a źródło ciepła już nie grzeje.

--- Koniec cytatu ---

Nie wiem, czy i40 rocznik 2013 silnik 1.7 crdi miewały start-stop. Według mojej najlepszej wiedzy natomiast mój egzemplarz takowego nie posiada. I tak jak wspomniałem powyżej i napisałem wcześniej, temperatura spada podczas postoju na silniku pracującym/b].

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej