Autor Wątek: niska moc silnika 2,0 mpi  (Przeczytany 4259 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pawluss

• HKP
  • **
niska moc silnika 2,0 mpi
« dnia: 21 Grudzień 2018, 15:56:32 »
Od niedawna jestem posiadaczem ix35. Autko ma przejechane 85k km.
Mam pytanie w związku z użytkowaniem tego toczydełka do osób dużo bardziej doświadczonych i mądrzejszych ode mnie w tym modelu.
Mianowicie silnik strasznie "muli" - ruszenie bez kręcenia go do 2,5k obrotów to praktycznie pewne zgaśnięcie silnika, przy zmianie na 2 na niższych obrotach lubi sobie poszarpywać. Według mnie jak na 163 teoretyczne kucyki nie powinno tak być.
W związku z koniecznością kręcenia silnika na wyższych obrotach spalanie średnie około 14 l/100  :shock:    
Być może to moja wina bo przyzwyczajony jestem do diesla i dlatego oczekuję czegoś więcej od tego samochodu.
Dodam tylko, że żadnych błędów mi nie wyświetla, check się nie zapala tylko bardzo delikatnie słychać lekkie klepanie zaworów.  
Filtry i olej po wymianie.

Wszelkie sugestie od czego rozpocząć mile widziane.
Byłbym też wdzięczny za namiary na jakiś sprawdzony warsztat gdzie znają i naprawiają dobrze silniki 2,0 mpi w okolicach Legnicy (lub na Dolnym Śląsku)

Offline wtom

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Grudzień 2018, 17:53:32 »
zrób porządną diagnostykę, wymień świece, kable, sprawdź filtr powietrza
może kat jest przypchany (zamulenie i wysokie spalanie)
bez pogadania z silnikiem nic nie wywróżysz, przyczyn może być dużo

Offline pawluss

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Grudzień 2018, 12:43:24 »
pełna diagnostyka nic złego nie wykazała - wszystkie parametry OK
filtry pozmieniane i dalej żadnych zmian na lepsze  :evil:  
teraz kolej na świece i kable

Offline wtom

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Grudzień 2018, 12:53:42 »
ale co? tylko błędy sprawdzili czy parametry też?

sprawdź katalizator, brak mocy i wysokie spalanie to tez objawy przypchanego kata.
najprościej wykręć sondę i kamerka inspekcyjną zobacz stan wkładu czy nie stopiony lub popękany.

Offline pawluss

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Styczeń 2019, 16:28:11 »
Sprawdzone błędy (brak) parametry też jak najbardziej prawidłowe  :shock: tylko mocy wciąż brak.
Prawdopodobnie winę ponosi zawór klap kolektora ssącego bo mocowanie wężyka jest urwane i wężyk był tylko lekko wciśnięty - więc ssał lewe powietrze.
Niestety ponoć nie ma zmienników u nas a oryginały dopiero za 14 dni będą w centrali Hyundai  :-/

Offline qlakier

• HKP
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Styczeń 2019, 18:58:13 »
Spalanie normalne mi tyle po mieście pali, 2.0 mpi nie jest demonem prędkości mimo 163km  masa robi swoje.