Autor Wątek: [i20 PB] [i20 PB] Długi rozruch  (Przeczytany 3943 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SirNick

• HKP
  • **
[i20 PB] Długi rozruch
« dnia: 21 Grudzień 2018, 09:16:05 »
Od pewnego czasu mój i20 na zimnym silniku długo palił zanim silnik ruszył. Pierwsze podejrzenie padło na akumulator ale po sprawdzeniu urządzeniem diagnostycznym okazało się że jest sprawny ale mozna by go podładować. Naładowany na prostowniku do pełna. Nadal to samo. Mechanik stwierdził objawy jak przy cofającym paliwie, chcieliśmy założyć zawór zwrotny ale koreańczyk założył tam plastikowe przewody paliwowe no i ta opcja odpadła. No to wymieniłem pompę paliwa bo ona w taki zawór jest wyposażona i myślałem, że to będzie to. Otóż nie, dalej to samo (sprzedam pompe paliwa  ;-)). Jestem umówiony na regulację gazu po nowym roku ale już nie mam pomysłów co to może być.
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwiec 2020, 13:43:16 przez Brt »

Offline robaszek127

• Giełda
[i20 PB] Długi rozruch
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Grudzień 2018, 22:37:16 »
To przykład by nie do końca słuchać rad mechanika bo on tylko widać wymienia a jak nie naprawiło się to znów co innego powie.
Po przekręceniu kluczyka powinno słychać być pompkę bo przecież jest elektryczna i nabije paliwo. Tu bym popatrzył na przewody zapłonowe jeśli mają przebicia to w taką mokrą pogodę będą problemy. Jeśli jest możliwość zapalenia na gazie to warto spróbować czy wtedy zapali lepiej.
Jeśli na ciepłym zapala dobrze to bym najpierw szukał w przewodach, świecach czy na końcu nawet w cewce.
A przewody najprościej sprawdzić w nocy opryskując je wodą i powinny uwidocznić się ładne przebicia.

Offline ELETomek

• Giełda
[i20 PB] Długi rozruch
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Grudzień 2018, 07:48:17 »
Może jakiś czujnik czy sonda oszukuje na temperaturze i sterownik nie daje dawki rozruchowej.

Offline steyr

• Giełda
[i20 PB] Długi rozruch
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Grudzień 2018, 22:35:56 »
Jest lpg na pokładzie? Kilkukrotne przekręcenie zapłonu i wyłączenie pomaga?