Forum > i20
[i20 GB] Masowa awaria I20 model na 2019 rok.
1qazse4:
Hej,
U mnie było podobnie, podczas jazdy na ‚luzie’ wariowały obroty pomiędzy 500 a 1500, przy chamowaniu wskazówka obrotomierza tez szalała.
Po trzech dniach w ASO autko oddali z informacja ze na komputerze nic nie znaleźli.
Cokolwiek zrobili a się nie przyznali przyniosło efekt, na chwile obecna problem nie występuje.
Pozdrawiam
Chris_M:
--- Cytat: "1qazse4" ---Cokolwiek zrobili a się nie przyznali przyniosło efekt, na chwile obecna problem nie występuje.
--- Koniec cytatu ---
Może czytają to Forum i po prostu wymienili alternator na słabszy? :mrgreen:
dundy:
W moim i20 problemów z falowanie obrotów na szczęście nie zaobserwowałem.
Za to system start/stop nie działa przy ustawieniu nawiewu na przednią szybę, według ASO akumulator za słabo naładowany bo tylko 70 procent - samochód jeździ na krótkich odcinkach. Tyle tylko że nawet po naładowaniu prostownikiem mikroprocesorowym do akumulatorów AGM (tym z lidla) system nadal wyłącza się przy nawiewie na szybę.
ASO twierdzi, że na pewno akumulator nie był naładowany na full, bo ładował się tylko 4 godziny, a powinien ze 12. Ale prostownik po 4 godzinach doładowywania stwierdził żę akumulator jest pełny i przeszedł w tryb doładowywania więc dłuższe ładowanie mija się z celem.
W i30 też nie działał start/stop, doładowałem tym samym prostownikiem i od wielu miesięcy działa bez zarzutu.
Widać ten typ tak ma, teraz żona jeździ z nawiewem na szybę i twarz i silnik się wyłącza.
1qazse4:
Hej,
U mnie tez nie działa start/stop przy włączonym nawiewie na przednią szybe ale ja się dowiedziałem ze to nie usterka a celowe zaprogramowanie działania.
Ja się z tego cieszę :) najchętniej programowo wyłączyłym ta funkcje.
Polecam ustawić nawiew na nogi i szybę i start/stop zaczyna działać.
Off top zna ktoś kody serwisowe jakiegoś ukrytego menu w liczniku?
Pozdrawiam
Markuss1:
Zobaczcie, czy jak włączacie nawiew na przednią szybę czy włącza się automatycznie klimatyzacja - ja tak miałem i musiałem kombinacją przycisków wyłączyć tą funkcję, bo mnie to wkurzało. Być może właśnie włączona klima przy nawiewie ustawionym na szybę nie pozwala działać systemowi start-stop. Ale to tylko moje przypuszczenia...
Nawigacja
[#] Następna strona