Forum > i20
[i20 GB] Masowa awaria I20 model na 2019 rok.
robaszek127:
Ciekawe czy po gwarancji jak by się pojechało z takimi wahaniami obrotów czy by powiedzieli, że to normalne. Pewnie na starcie wymienili by przewody, świece, cewkę itp za grube setki złotówek.
Tu klient nie zapłaci więc dla nich latanie obrotów jest ok.
wafel:
Witam.
Ja zauważyłem znowu coś takiego. Rano jak odpalam nawet przy minusowych temperaturach wszystko jest OK. Jadę do pracy 32 km , a po 8h gdy odpalam ,obroty mam 1500 i po ok. minucie dopiero spadają do ok. 900. Silnik zimny. Rano tego zjawiska nie mam. Inna sytuacja. Przyjeżdżam na parking silnik rozgrzany a obroty zamiast nominalnych 750 jak się nie mylę mam 900 i znowu po paru minutach spadają. Normalnie przy tych silnikach czy 78KM (miałem jedynkę) czy 84 KM obroty biegu jałowego (silnik rozgrzany) są niskie.
Chris_M:
--- Cytat: "Kudłaty_1975" ---Proponuje też dopilnować, aby ASO odnotowało zgłoszenie tego problemu w swoich systemach informatycznych, a najlepiej w książce serwisowej (pewniejsza i widoczna opcja, czyli zero ściemek), że była taka a taka usterka zgłaszana. Z mojego doświadczenia wiem, że to ważne i może bardzo pomóc. Nawet po okresie gwarancyjnym. Mi w mojej już byłej i20 z 2011 roku dzięki zgłoszonej i odnotowanej w systemach informatycznych ASO/HMP usterce dotyczącej sprzęgła (akcja naprawcza), ponad rok od zakończenia się gwarancji fabrycznej wymienili sprzęgło na nowe. Bezpłatnie. Oczywiście trzeba było się przy sprawie pokręcić, trochę poczekać, ale adnotacja o zgłoszeniu usterki jak i lojalność wobec marki (przeglądy tylko w ASO), się opłaciło.
--- Koniec cytatu ---
Też radziłbym domagać się wpisanie tego problemu do systemu informatycznego oraz książki serwisowej, zwłaszcza jeśli twierdzą, że "ten-typ-tak-ma".
Z mojego doświadczenia wynika, że o ile serwisowi bardzo łatwo przychodzi słowne stwierdzenie, że dany objaw jest czymś normalnym i całkowicie poprawnym, o tyle jakoś mają problem z wydaniem identycznego oświadczenia w formie pisemnej ;)
Ja jak na razie wstrzymuję się z kupnem nowego i20, poczekam aż ten problem zostanie rozwiązany.
kolos:
Czołem, czy może ktoś oszacować koszt takiej naprawy?
Markuss1:
Tylko aby naprawić, to trzeba jeszcze wiedzieć co jest zepsute, a w przypadku naszego problemu to jak na razie "czeski film"
Nawigacja
[#] Następna strona