Autor Wątek: Ssanie - wysokie obroty ?  (Przeczytany 4678 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sisimon

• Giełda
Ssanie - wysokie obroty ?
« dnia: 11 Grudzień 2018, 08:45:38 »
Mam pytanie. Fakt, że do pracy mam blisko (niecałe 2 km) i pewnie samochód jedzie cały czas na ssaniu. Ale wydaje mi się że ma za wysokie obroty na nim (około 1500). Tak naprawdę wrzucam dwójkę i jadę dość długo na niej bez dodawania gazu. Gorzej bo spod domu ma dość stromą drogę w dół i jak jadę na 2 biegu to samochód za szybko jedzie (przez ssanie). Jest to dość niebezpieczne. Czy tak wysokie obroty to normalne ? Żona ma Peugeota 207 i gdy go odpalam (jak jest zimny) to nie ma tak wysokich obrotów i silnik chodzi ciszej i spokojniej.

Offline darman

• HKP
  • **
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Grudzień 2018, 10:21:28 »
U mnie podobna sytuacja. A przy minusowych temperaturach to i nawet 1800 obrotów pokazuje. Dość irytująca sytuacja. Kiedyś czytałem, że niby te auta tak mają, ale znalazłem jeszcze ze mozna zrobić jakieś zwężenie dolotu powietrza i niby wtedy obroty są na poziomie 1100/1200. Jak uda mi sie znaleźć to podrzucę linka, bo nawet nie pamietam w którym miejscu to modyfikacje koleś robił.

Offline sisimon

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Grudzień 2018, 10:29:38 »
Jedynie wyjście to chyba stać przez 2-3 minuty aby się silnik trochę zagrzał i wtedy delikatnie obroty spadają. Podobne problemy maja użytkownicy Kia Ceed . Czytałem u nich na forum o tych samych dolegliwościach i niestety nie znaleźli na to rozwiązania. Trochę to jest wkurzające, bo ja delikatnie jadąc z góry muszę hamować a samochód mi przyspiesza ignorując moje poczynania całkowicie :) . Znajomi mają różne samochody ale tego problemu u siebie nie zauważyli. Widocznie koreańczyki niektóre tak mają i trzeba będzie z tym jakoś żyć. Fakt, że jak się silnik zagrzeje to później jest już ok. Ale stanie w garażu i grzanie silnika to strata czasu i pieniędzy :(
A tak przy okazji, bo widzę że masz ten sam silnik , z tego samego roku. Jak autko sprawuje się na gazie ? Trochę się boję w nim zakładać bo czytałem że ten silnik nie bardzo jest przystosowany do instalacji gazowej (wypalają się szklanki itp.). A już kilka razy o tym myślałem, gdyż autko trochę pali :)

Offline lucasy

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Grudzień 2018, 14:14:54 »
Kiedyś trafiłem na taką instrukcję do santka, robiłem to u siebie i pomogło:

http://www.santafemods.com/Forum/MembersMods/HighIdle.htm

Offline darman

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Grudzień 2018, 15:29:37 »
Właśnie o to mi chodziło co podesłał lucasy. Może jak znajde trochę czasu to sprawdze u siebie. Jezeli chodzi o gaz to za dużo nie mogę sie wypowiedzieć, bo zakladalem w marcu więc za długo nie pojeździłem. Słyszałem też że nie za bardzo tam gaz, ale zobaczymy. Jestem dobrej nadziei  ;-)
A orientuje się ktoś czy robi się tu adaptacje przepustnicy?
[/b]

Offline sisimon

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Grudzień 2018, 13:06:40 »
w którym miejscu to jest w i30 ? podkładkę zrobić i wsunąć to nie problem :) , tylko żebym wiedział gdzie to ustrojstwo się znajduje, abym czegoś przez przypadek innego nie rozebrał :)