Autor Wątek: [Santa Fe CM] Kontrolka niski poziom oleju.  (Przeczytany 4621 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Taxidriver

• Giełda
[Santa Fe CM] Kontrolka niski poziom oleju.
« dnia: 10 Grudzień 2018, 16:15:29 »
Witajcie witajcie. Problem wczoraj wracając do domu w trasie zaczęła pojawiać się kontrolka niskiego poziomu oleju. Tak na prawdę dopiero pod sam koniec trasy ,ok 700 km, jak wysadziłem kumpla pod domem. Rano biegiem na zimnym silniku sprawdzam stan jest ok, nigdzie nie cieknie silnik suchy ktoś spotkał się z czymś takim?  Czy łączyć to z błędem P2015( kolektor klapy nastawnik ) pojawił się raz w trasie po uruchomieniu, po skasowaniu nie pokazał się 2 dni.

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Grudzień 2018, 20:07:04 »
W tych silnikach 2.2 to może być wszystko. Ogólnie nie mają dobrej opinii. Często przekręcają się panewki.

Offline tomspeed

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Grudzień 2018, 23:14:13 »
nie ma w tym samochodzie czegos takiego jak kontrolka niskiego poziomu oleju,
ale jest za to kontrolka niskiego cisnienia oleju, a to spora roznica.

Offline volcan

• Giełda
    • http://www.prace-geologiczne.pl
Re: [Santa Fe CM] Kontrolka niski poziom oleju.
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Grudzień 2018, 00:12:00 »
Cytat: "Taxidriver"
Witajcie witajcie. Problem wczoraj wracając do domu w trasie zaczęła pojawiać się kontrolka niskiego poziomu oleju. Tak na prawdę dopiero pod sam koniec trasy ,ok 700 km, jak wysadziłem kumpla pod domem. Rano biegiem na zimnym silniku sprawdzam stan jest ok, nigdzie nie cieknie silnik suchy ktoś spotkał się z czymś takim?  Czy łączyć to z błędem P2015( kolektor klapy nastawnik ) pojawił się raz w trasie po uruchomieniu, po skasowaniu nie pokazał się 2 dni.

Kontrolka oleju może migać przez uszkodzone panewki. Jeżeli sam czujnik ciśnienia oleju i instalacja są OK, to raczej wypadałoby tam zerknąć, póki silnik się kręci.

Offline Taxidriver

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Grudzień 2018, 11:26:07 »
Cytat: "tomspeed"
nie ma w tym samochodzie czegoś takiego jak kontrolka niskiego poziomu oleju,
ale jest za to kontrolka niskiego ciśnienia oleju, a to spora różnica.
Kurcze to co ja takiego tam mam i co jest na str 54 instrukcji pod nr 3 . Jak nie masz nie czytałeś instrukcji po co zabierasz głos? A na dodatek ciężko wcisnąć ALT to tak wiele roboty. Generalnie silnik cichy ma moc  nic się nie leje kontrolka migała po trasie w deszczu tylko kilka minut teraz cisza. brak błędów w kompie.

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Grudzień 2018, 19:55:12 »
Taxidriver, ma rację, w opcji była kontrolka niskiego poziomu oleju. Skoro nie masz DPF, to raczej przybyć nie przybyło. Aczkolwiek pamiętam z Laguny II to ciągle mnie informowało a tak naprawdę było na maks... ale gdzie tu lagunę porównywać :)

Tak naprawdę od poziomu oleju jest jakiś czujnik, skoro auto ma już swoje lata to może się wszystko zepsuć lub poprostu jakieś styki są zaśniedziałe. Dodatkowo błąd P2015 też miałem, ale często podobno zapala się przez syf w kolektorze.

Offline Taxidriver

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Grudzień 2018, 18:17:18 »
Na razie przejechane 100 km od niedzieli po mieście nic się nie zaświeciło, nic nie tłucze, niestety dopiero co wymieniłem olej i szkoda go zlewać żeby miskę zdjąć ale na wiosnę zerknę do smoka, może jak mnie poniesie zrzucę czapkę .;)