Autor Wątek: [Sonata NF] wymiana ładowanie akumulatora  (Przeczytany 3981 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vitalyzd

• Giełda
[Sonata NF] wymiana ładowanie akumulatora
« dnia: 04 Grudzień 2018, 12:40:14 »
Witam, pytanko mam czy jak wyciągne akumulator do ładowania to czy będa jakieś problemy pozniej z zamkiem centralnym ? lub włączy sie alarm itp ?

Offline wtom

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Grudzień 2018, 20:22:26 »
nie

Offline vitalyzd

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Grudzień 2018, 21:59:29 »
akumulator teraz mam 68ah a gość w hurtowni powiedział że do auta 2.0 wystarczy w zypełności 60ah ? to prawda? fakt. wyposażenie ma ubogie nic nie ma oprócz klimy radia tego co pobiera prąd

Offline ELETomek

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Grudzień 2018, 22:55:07 »
Wszystko zależy od tego co włożyła fabryka. Jaki altek itp. Nie koniecznie wielkość silnika ma tu decydujące znaczenie.

Offline wtom

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Grudzień 2018, 09:00:58 »
wystarczy 55
68 jest fabrycznie dedykowany dla silników 2,4 i 3,3

Offline vitalyzd

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Grudzień 2018, 16:49:09 »
A to nie działa tak że ten 68ah jest bardziej pojemny i ma więcej "energii" w środku niż ten 55 ? Stoję przed widmem kupna akumulatora i nie wiem na co mam się zdecydować ceny 450-500 zł :O

Offline ELETomek

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Grudzień 2018, 17:13:10 »
Akumulator musi być odpowiednio dobrany. Nie może być ani za mały ani za duży. Z reguły dobiera się o kilka Ah większy chociażby dla tego, że nie zawsze to co na nalepce odpowiada rzeczywistości. Jeśli u Ciebie, fabryczny był np 55Ah to kupił bym 60Ah ale nie większy.

Ja w ix20 1.6 Mam 60Ah ale może dlatego, że jest funkcja start stop

Offline wtom

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Grudzień 2018, 09:08:34 »
Cytat: "vitalyzd"
A to nie działa tak że ten 68ah jest bardziej pojemny i ma więcej "energii" w środku niż ten 55 ? Stoję przed widmem kupna akumulatora i nie wiem na co mam się zdecydować ceny 450-500 zł :O

ad.1 to nie tak
ad.2 po co szukasz za 500zł? kup polski lub ukraiński - najlepsze akumulatory, nie oszczędzają na ołowiu. ostatnio kupiłem za 300zł polski 55Ah z 2 letnią gwarancją.
mam ukraiński w RR już 8 rok!
kupisz np. vartę i padnie ci w najmniej oczekiwanym momencie  :-P
dobre doświadczenie mam też z Bannerami, miałem kilka i ogólnie wytrzymywały do 7 lat.
ale naprawdę polskie (też z małych firm) są bardzo dobre i nie pisze tu tylko o tych firmach (Centra, ZAP) które nie są tak naprawdę polskie, tylko marka została

Offline darekn15

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Grudzień 2018, 16:40:30 »
Ja w mojej Soni NF 2.0 miałem fabryczny Delkor (68Ah) z koreańskimi napisami, padł po 10-latach. Kupiłem ukraiński Westa Force (zółty) 70Ah, prąd rozruchowy 630A (chyba).
Dlaczego ten. Generalnie sporo dobrego na temat tych aku jest w sieci. Po drugie ten miał identyczne wymiary jak "oryginał" i fabryczne ubranko w który był ubrany pierwszy aku również pasowało do nowej Westy. Koszt 350pln , ale wiem że można kupić taniej (30-50 pln). Ja byłem w "nagłej" potrzebie więc kupiłem gdzie było najbliżej.