Forum > Getz
[Getz TB] Zgrzyty przy odpalaniu na zimnym silniku
cichy:
W przyszły weekend prawdopodobnie będę u mechanika, więc jeśli się czegoś dowiem to napiszę.
Na chwilę obecna taki news że od dwóch dni problem ustał samoczynnie (tak chyba można rzec). Miałem w sobotę wzmożone użycie auta tj. wielokrotne gaszenie i odpalanie w różnych odstępach czasu i już wtedy problemu właściwie nie było (ciepły silnik zapobiegał temu efektowi, jak pisałem w pierwszym poście).
maniek21:
Pewnie ta odpowiedź nie będzie pomocna, bo nie wiem co może być przyczyną zgrzytów natomiast zdziwiłem się jednym efektem na tych filmikach. U mnie po odpaleniu nawet na zimnym silniku obroty (no i wskazówka) płynnie w ułamku sekundy wskakują na te 1300-1500 obrotów.
U Ciebie jest takie zatrzymanie jakby się miał silnik zatrzeć i dopiero wskakuje wyżej, jakby go coś trzymało.
Bardzo dziwny efekt.
cichy:
Tak jak pisałem w pierwszym poście - jest to ściśle sprzężone z tymi odgłosami i wcześniej tego nie było. Ale szczerze to identyczne wnioski wyciągałem.
Nadal nie dotarłem do mechanika, nie miałem jak. Teraz w weekend będę.
cichy:
Znajomy mechanik podał dwie możliwe przyczyny, z czego jedna mniej a druga bardziej prawdopodobna.
1. Mniej prawdopodobna - bendiks
2. Bardziej prawdopodobna - za małe ciśnienie oleju w fazie odpalania. Podobno nie groźne, tę przypadłość można niby często spotkać u fiatów.
Więcej nie wiem. Wrócę tu, gdy coś się rozwikła, żeby potomni mieli informacje.
Nawigacja