Autor Wątek: [Tucson] Sprzęgło dwumasa czy nie  (Przeczytany 41026 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tommatiz

• Gość
[Tucson] Sprzęgło dwumasa czy nie
« dnia: 22 Marzec 2012, 22:59:01 »
Witam. Mam pytanie czy ktoś z posiadaczy Tucsona spotkał się ze sprzęgłem z dwumasą w 2.0 CRDI 113km 5 biegów 4wd? Dzwoniłem do ASO podając nr VIN ale sami do końca nie wiedzieli i nie byli pewni czy jest cze nie ma. Czy ktoś z kolegów może po moim VIN sprawdzić czy moje autko ma takie sprzęgło? KMHJN81VP6U256273. Z góry dzięki pzdr

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Marzec 2012, 00:52:37 »
Nie widzę tu dwumasy:

tommatiz

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Marzec 2012, 07:41:22 »
Z tych zdjęć ewidentnie wynika że nie ma. Pytanie czy koreańczycy nie eksperymentowali z pierwszymi rocznikami tego modelu i raz zamontowali dwumasę a raz nie :). Bo najprawdopodobniej hałasuje mi sprzęgło przy zmianach biegu i mechanik po jeździe próbnej stwierdził że to kompletne sprzęgło z dwumasą do wymiany....... Pzdr

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Marzec 2012, 08:09:00 »
tommatiz, zapoznaj się z TYM tematem. Na zdjęciach Złośnika widnieją 2 rodzaje łożyska- zwykłe i hydrauliczne (takie jak występuje w sprzęgle z dwumasą). Zdjęcia są małe ale zauważam, że na dolnym zdjęciu tarcza sprzęgła nie posiada tłumików drgań.

klaudek35

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Marzec 2012, 21:00:55 »
Silniki 2.0 crdi 113km nie ma dwumasy ma go silnik 140km.

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Marzec 2012, 21:25:52 »
Z mojej wiedzy wynika, że Tucson od września 2005r. z manualną skrzynią 6 stopniową ma ten wynalazek. Wcześniejsze nie mają.

tommatiz

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Marzec 2012, 20:51:44 »
Zatem, koledzy dam Wam 100% znać w środę albo czwartek bo dziś odstawiłem autko do mechanika na wymianę sprzęgła i wtedy się okaże na co są dane z ASO Hyundaia. Dzwoniłem do jednego gościa z alledrogo.pl i on 100% stwierdził swoim programem że ten model też ma dwumasę.. Rozwiązanie zagadki wkrótce. pzdr

okobar

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Marzec 2012, 22:49:24 »
no to czekamy, bo mój 113 konny nie ma dwumasy

tommatiz

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Marzec 2012, 10:32:03 »
Ciekawostką jest fakt taki że ASO nie ma 100% pewnosci odnośnie danego modelu Tucsona ale tak jak pisałem wcześniej w krótce dam znać. pzdr

[ Dodano: 2012-03-28, 22:52 ]
U mnie w autku nie ma koła dwumasowego :( a dlaczego ta smutna buźka? Bo to znaczy że cos innego mi warczy i chyba coś ze skrzynią a nie ze sprzęgła. Pzdr

[ Dodano: 2012-04-03, 22:44 ]
Witam. Chciałem zakończyć temat mojego problemu. Otóż to warczenie z okolic skrzyni biegów to jak okazało się padła tarcza sprzęgła ale w tak dziwny sposób że zachowywała się jak dwumasa. okładziny w bardzo dobrym stanie sprężyny też ale.... sprytne oko mechanika wychwyciło że wieloklin w tarczy ma jakiś dziwny luz. Przez imadło mechanik ścisnął wieloklin i zaczął prawie kręcić tarczą!!!!!!!!! TAKI MIAŁA LUZ I Z TĄD TE GRZECHOTANIE. Zatem wszystko rozwiązane i mogę z czystym sumieniem polecić warsztat w warszawie i zamieszczę to w odpowiednim linku. Pzdr

monia

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Maj 2012, 09:56:36 »
W MOIM TUCSONIE TEŻ COŚ BRZĘCZY ,MECHANICY TWIERDZĄ ŻE MOŻE TO BYĆ SKRZYNIA BIEGÓW LUB SPRZĘGŁO ALE ŻADEN NIE JEST PEWNY .OBJAWY NASILAJĄ SIĘ .PRZY WŁĄCZONYM SILNIKU NA LUZIE PO JAKIMŚ CZASIE ZACZYNA BRZĘCZEĆ,ORAZ PRZY ROZPĘDZANIU AUTA PRZY 2000 OBR. OK3000 MILKNIE .
PROSZĘ O POMOC

[ Dodano: 2012-05-12, 10:07 ]
TUCSON NIE MA DWUMASY WIĘC TO ODPADA,OPIS PODOBNY DO SYTUACJI TOMMATIZA ALE ZADEN FACHOWIEC NIE MA PEWNOŚCI A NAPRAWIAĆ SPRZĘGŁO(750ZŁ, A SKRZYNIA OK 2200ZŁ REGENERACJA PLUS MECHANIK TO SPORO

----
Brt: ortografia. Na przyszłość pisz bez CapsLocka!

akrystian

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Sierpień 2012, 08:07:31 »
Cytat: "tommatiz"
Ciekawostką jest fakt taki że ASO nie ma 100% pewnosci odnośnie danego modelu Tucsona ale tak jak pisałem wcześniej w krótce dam znać. pzdr

[ Dodano: 2012-03-28, 22:52 ]
U mnie w autku nie ma koła dwumasowego :( a dlaczego ta smutna buźka? Bo to znaczy że cos innego mi warczy i chyba coś ze skrzynią a nie ze sprzęgła. Pzdr

[ Dodano: 2012-04-03, 22:44 ]
Witam. Chciałem zakończyć temat mojego problemu. Otóż to warczenie z okolic skrzyni biegów to jak okazało się padła tarcza sprzęgła ale w tak dziwny sposób że zachowywała się jak dwumasa. okładziny w bardzo dobrym stanie sprężyny też ale.... sprytne oko mechanika wychwyciło że wieloklin w tarczy ma jakiś dziwny luz. Przez imadło mechanik ścisnął wieloklin i zaczął prawie kręcić tarczą!!!!!!!!! TAKI MIAŁA LUZ I Z TĄD TE GRZECHOTANIE. Zatem wszystko rozwiązane i mogę z czystym sumieniem polecić warsztat w warszawie i zamieszczę to w odpowiednim linku. Pzdr
Witam trafiłem na to forum szukając przyczyny dolegliwości mojego TUCSONA (2005 r diesel 113KM). Czy możesz mi dokładniej opisać objawy ? Stukanie miało miejsce tylko na postoju czy podczas ruszania też ?

U mnie na postoju tylko na zimno słychać lekki szum znikający po wciśnięciu sprzęgła. Natomiast ruszając lub podczas przyspieszania z niskich obrotów na wysokim biegu gdy występują wibracje z okolic skrzyni dochodzi głośne metaliczne stukanie (dźwięk uszkodzonej dwumasy której tu nie ma).

W aucie została wymieniona skrzynia biegów i nic się nie zmieniło.

Offline Stachhu

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Październik 2015, 13:35:53 »
Cześć,

Mam w swoim Tucsonie taki problem;

Na całkowicie wciśniętym sprzęgle słyszę jakiś stukot. Dźwięk ten jest  różny czasem po prostu jakby charakterystyczny stukot diesla jest trochę głośniejszy. Nie bardzo wiem co tam się dzieje i co jest  tego problemem.

Co jakiś czas też wyczuwam bicie w pedale sprzęgła. Czuje je gdy lekko dosłownie o 1cm wcisnę pedał, albo po prostu położę na niego nogę.

Mój silnik to 2.0 CRDI 136km

Offline DarekTucson

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Październik 2015, 19:09:13 »
Nie dawno nabyłem Tucsona i mam stuki po puszczeniu sprzęgła.Po wciśnięciu cichnie.Co może być problemem?
Tak przy okazji czy po uruchomieniu silnika załącza się sama klimatyzacja ?
U mnie nawet jak przekręcę wyłącznikiem od zmiany nawiewu to też się włącza.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Październik 2015, 19:24:42 »
Cytat: "DarekTucson"
Tak przy okazji czy po uruchomieniu silnika załącza się sama klimatyzacja ?

Tak przy okazji to pamiętaj jeden problem to jeden temat.

Temat odnośnie uruchamiania klimatyzacji http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=5623&highlight=klimatyzacja   (znaleziony przy pomocy funkcji szukaj)