Forum > Tucson JM
[Tucson] Sprzęgło dwumasa czy nie
akrystian:
--- Cytat: "tommatiz" ---Ciekawostką jest fakt taki że ASO nie ma 100% pewnosci odnośnie danego modelu Tucsona ale tak jak pisałem wcześniej w krótce dam znać. pzdr
[ Dodano: 2012-03-28, 22:52 ]
U mnie w autku nie ma koła dwumasowego :( a dlaczego ta smutna buźka? Bo to znaczy że cos innego mi warczy i chyba coś ze skrzynią a nie ze sprzęgła. Pzdr
[ Dodano: 2012-04-03, 22:44 ]
Witam. Chciałem zakończyć temat mojego problemu. Otóż to warczenie z okolic skrzyni biegów to jak okazało się padła tarcza sprzęgła ale w tak dziwny sposób że zachowywała się jak dwumasa. okładziny w bardzo dobrym stanie sprężyny też ale.... sprytne oko mechanika wychwyciło że wieloklin w tarczy ma jakiś dziwny luz. Przez imadło mechanik ścisnął wieloklin i zaczął prawie kręcić tarczą!!!!!!!!! TAKI MIAŁA LUZ I Z TĄD TE GRZECHOTANIE. Zatem wszystko rozwiązane i mogę z czystym sumieniem polecić warsztat w warszawie i zamieszczę to w odpowiednim linku. Pzdr
--- Koniec cytatu ---
Witam trafiłem na to forum szukając przyczyny dolegliwości mojego TUCSONA (2005 r diesel 113KM). Czy możesz mi dokładniej opisać objawy ? Stukanie miało miejsce tylko na postoju czy podczas ruszania też ?
U mnie na postoju tylko na zimno słychać lekki szum znikający po wciśnięciu sprzęgła. Natomiast ruszając lub podczas przyspieszania z niskich obrotów na wysokim biegu gdy występują wibracje z okolic skrzyni dochodzi głośne metaliczne stukanie (dźwięk uszkodzonej dwumasy której tu nie ma).
W aucie została wymieniona skrzynia biegów i nic się nie zmieniło.
Stachhu:
Cześć,
Mam w swoim Tucsonie taki problem;
Na całkowicie wciśniętym sprzęgle słyszę jakiś stukot. Dźwięk ten jest różny czasem po prostu jakby charakterystyczny stukot diesla jest trochę głośniejszy. Nie bardzo wiem co tam się dzieje i co jest tego problemem.
Co jakiś czas też wyczuwam bicie w pedale sprzęgła. Czuje je gdy lekko dosłownie o 1cm wcisnę pedał, albo po prostu położę na niego nogę.
Mój silnik to 2.0 CRDI 136km
kosmos2011:
Chym to były dobre czasy 2012 rok wtedy czytałem tylko dział Akccent. Złośnik koło zamachowe jest w dziale o wale korbowym czyli tutaj.
http://epc.japancars.ru/hyundai/#Y2M9PUVVUjJFMFBBfHxjYXQ9PUVVUjJFMFBBMDR8fFJlZ2lvbjI9PUVFTC9FRVIvfHxmMjM9PTJFMHx8dnllYXI9PTIwMDUwNzIwfHxEYXRlRnJvbT09MjAwNDA0MDF8fERhdGVUbz09fHx2aW49PUtNSEpOODFWUDZVMjU2MjczfHxzbz09ZTE5ZjM3NmZjMzk5MzE4MmQyMmY0YWIxZTE1NDY0NDJ8fG9vPT04OTA0NDRmOGY4M2QxNDViZjJiMWU1YTgxZTY1OGFlMnx8ZmlsdGVyPT1XL0cvUy84LzYvLy8vL3x8c3Q9PTUwfHxzdHM9PXsiMTAiOiJcdTA0MjBcdTA0NGJcdTA0M2RcdTA0M2VcdTA0M2EiLCIzMCI6IlRVQ1NPTiAoLU9DVC4yMDA2KSAoMjAwNC0pIFwvIChLTUhKTjgxVlA2VTI1NjI3MykiLCI0MCI6Ilx1MDQxNFx1MDQzMlx1MDQzOFx1MDQzM1x1MDQzMFx1MDQ0Mlx1MDQzNVx1MDQzYlx1MDQ0YyIsIjUwIjoiMjAyMzEgXHUwNDNhXHUwNDNlXHUwNDNiXHUwNDM1XHUwNDNkXHUwNDMyXHUwNDMwXHUwNDNiIFx1MDQzOCBcdTA0M2ZcdTA0MzhcdTA0NDFcdTA0NDJcdTA0M2VcdTA0M2QifXx8ZnRyMDE9PVd8fGZ0cjAyPT1HfHxmdHIwMz09U3x8ZnRyMDQ9PTh8fGZ0cjA1PT02fHxmdHJEVD09THx8Z3JvdXA9PUVOfHx3PT0yMDIzMXx8cGFnZTUwPT0yMDIzMTEz
Rzeczywiście kolega którego już z nami nie ma nie ma dwu-masy.
Takie to wykopaliska :-D
DarekTucson:
Nie dawno nabyłem Tucsona i mam stuki po puszczeniu sprzęgła.Po wciśnięciu cichnie.Co może być problemem?
Tak przy okazji czy po uruchomieniu silnika załącza się sama klimatyzacja ?
U mnie nawet jak przekręcę wyłącznikiem od zmiany nawiewu to też się włącza.
kosmos2011:
--- Cytat: "DarekTucson" ---Tak przy okazji czy po uruchomieniu silnika załącza się sama klimatyzacja ?
--- Koniec cytatu ---
Tak przy okazji to pamiętaj jeden problem to jeden temat.
Temat odnośnie uruchamiania klimatyzacji http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=5623&highlight=klimatyzacja (znaleziony przy pomocy funkcji szukaj)
Nawigacja
[#] Następna strona