Forum > i30 PD
Problem ze sprzęgłem
mic83:
U mnie też zaobserwowałem ten objaw, kilka razy w czasie ruszania - podczas wolnego puszczania sprzęgła, ale tylko jednego dnia, gdy było bardzo ciepło i auto mocno się nagrzało wewnątrz. Przy późniejszej zmianie biegów w czasie jazdy już go nie było. Gdy zgłosiłem sprawę w ASO na przeglądzie to stwierdzili, że wiedzą co może być przyczyną. Ale nie dopatrzyli się uszkodzenia tego elementu, a że problem ustał to nic nie zrobili i kazali jeździć i obserwować.
Ja generalnie mam takie spostrzeżenie, że jak się to auto trochę nagrzeje w cieplejszy dzień to różne plastiki zaczynają trzeszczeć i skrzypieć. Przy czym w zeszłym roku takiego efektu nie było.
piotri:
Hmm, ja mam raczej wrażenie, że hałasowanie zależy "jak się ułoży" ten element, cokolwiek to jest.
Pierwszy raz zaczęło hałasować jak miałem wyjazd zimą, autostradą, był mróz i sucho.
magiczny_jaro:
Witam, ponieważ przerabiałem już ten problem, z dokładnie takimi samymi objawami, krótkie wyjaśnienie tematu. W zeszłym miesiącu byłem w ASO na naprawę ww. usterki. Wychodzi na to, iż sprężyna odciągowa pedału sprzęgła pracuje w prowadnicy i jest "prowadzona" takim malutkim plastikowym elementem (ok. 10mm kawałek), który pęka ( i ostatecznie wypada z mocowania) spręża przeskakuje w prowadnicy i wydaje charakterystyczne dźwięki.
Naprawa w ASO trwa ok. 3 godziny ponieważ trzeba rozebrać cały pedał sprzęgła, jedyny plus to robota na gwarancji i nowy element jest zrobiony z innego materiału (ma inny kolor) więc może nie pęknie tak szybko (1,5 roku). Pozdrawiam.
pan_sowa:
Po tym jak w październiku olali mój problem, zgłosiłem się ponownie do ASO i w końcu udało się naprawić usterkę w ramach gwarancji. Miałem to szczęście, że podczas jazdy próbnej z serwisantem, słychać było te charakterystyczne stuknięcia. Naprawa trwała ok. 3 godziny, rozebrali sprzęgło i wymienili wadliwy element.
piotri:
No i po serwisie. Niestety ostatnio usterka się nie ujawnia więc nic nie zrobili(no podobno coś tam przesmarowali), jak będzie dalej stukać mam wrócić.
Nawigacja
[#] Następna strona