Autor Wątek: Niski pedał sprzęgła- czy ktoś próbował czegoś takiego?  (Przeczytany 5285 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mirekwr1

• HKP
  • **
Niski pedał sprzęgła- czy ktoś próbował czegoś takiego?
« dnia: 15 Wrzesień 2018, 14:08:06 »
Znalazłem w sieci taki filmik po angielsku:

Niestety, języka nie znam na tyle dobrze, by wszystko dokładnie zrozumieć, ale chodzi o przeróbkę regulatora ciśnienia wysprzęglania (tak to się chyba fachowo nazywa). Czy ktośz Forumowiczów już może czegoś takiego próbował? U mnie pedał bierze dość nisko, ale brak jest jakichś objawów negatywnych, biegi wchodzą łatwo, nie słychać żadnych hałasów przy wysprzęglaniu, nie czuć żadnych wibracji etc. Niemniej, po przesiadce z Octavii ciężko było mi się przyzwyczaić do tak niskiego pedału sprzęgła.

Offline wotus

• HKP
  • **
Ja zrobiłe prowizorkę.
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Wrzesień 2018, 12:12:43 »
Sprzęgło brało tak nisko że ciężko wchodziły biegi. Wiedząc że będę musiał go wymienić postanowiłem przedłużyć jego żywotność. Przedłużyłem trzpień wychodzący z siłownika i zrobiłem go rozkręcanym aby można było regulować jego długość. Na razie zrobione jest jakieś 10 tyś km i wszystko jest ok.

Offline Tomko23

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Wrzesień 2018, 16:18:28 »
Robiłem to wczoraj... mi sprzeglo bralo milimetr od podlogi i nawet jak odpalałem auto trzymajac wciśniete sprzęgło to wyrywal do przodu. Do tego R i 1 nie wchodzily .Zaslepilem ten regulator sruba z uszczelka oraz przy okazji wymienilem plyn w sprzęgle oraz olej w skrzyni(byl czarny)🙄😐
Po tych zabiegach Ri1 wchodza plynnie a sprzeglo bierze przy 1/4.

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Wrzesień 2018, 19:13:33 »
Czy ktoś zrobił podobnie w swoim aucie i widzi efekty? Kolego wyślesz jakieś foty gdzie i jak zrobiłeś? :)