Autor Wątek: Kody blędów P0C82 oraz P0C84.  (Przeczytany 2513 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline samp00

• HKP
  • **
Kody blędów P0C82 oraz P0C84.
« dnia: 12 Wrzesień 2018, 19:57:24 »
Witam.
Ostatnimi  czasy  auto  dziwnie  się  zachowuje :
- podczas  ruszania  zaczyna  się  krztusić, chce  zgasnąć, ale  ostatecznie  nie  gaśnie,
-  w  trakcie  jazdy  dostaje  czkawki  jakby  nie  dostawał  paliwa.... i  za  moment  
  przechodzi.

Jest  to  bardzo  upierdliwe  i  niebezpieczne  szczególnie  w  momencie  ruszania  z  pod  świateł.
Trwa  to  niezbyt  długo  i  pojawia  się  sporadycznie.

Podłączyłem  ELM 327. Odczytałem  błędy.

wyświetliło  mi  się  jak  w tytule : P0C82  oraz  P0C84.

Niestety  ani  na  forum  ani   przez  gogle   nie  mogę  odczytać, co  to  znaczy.

Będę  wdzięczny  za  każdą  pomoc.

Offline Zibi.S68

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Wrzesień 2018, 22:08:50 »
Podłącz kolego normalny interfejs, na forum pisałem jaki kupić jak przerobić / pewnie będziesz miał tak samo podłączone gniazdo OBDII jak w moim no i oczywiście program Cascade/ bo takich błędów po prostu niema. Natomiast co się tyczy gazowania tego silnika to kiedyś wpadła mi gazeta, gdzie ten silnik jest na czarnej liście gazowników ale czy tam była prawda o tym silniku napisana tego nie wiem dobrze jakby się wypowiedzieli Ci co takie silniki mają i jakie doświadczenia posiadają na ten temat. No chyba, że chodzi o te błędy bo takie objawy mógłbyś mieć przy nich P0182 czujnik A temp. paliwa - niski sygnał wejściowy, P0184 czujnik A temp. paliwa - przerwa",

Offline samp00

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Wrzesień 2018, 20:32:05 »
Dziękuję  za  odpowiedź.

Sprawdzę  czujnik  temp.  paliwa.

Natomiast  co  do  silnika  i  jego  gazowania : auto  było  sprowadzone  z  Niemiec, gdzie  miało  salonowo  założony  gaz.
Hulało tam  9  lat.

W  Polsce  jedynie  po  zakupie  wymieniłem  zbiornik, bo  oryginalny  miał się  skończyć  po  roku  i  po  prostu  nie  opłacało  się  płacić  za  UDT  na  rok.

Hula  od  3  lat  na  nowym  zbiorniku  i  było  ok.

Zaznaczam, że  są  to  sporadyczne  przypadki.
Dzisiaj  np.  było  ok.

A  co  myślicie  na  temat  wymiany  filterków  gazu ?

Ostatnio  były  wymieniane  2  lata  temu.

Pozdrawiam :  samp00.

Offline Zibi.S68

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Wrzesień 2018, 17:01:06 »
miałem samochód zagazowany starałem się regularnie wymieniać filterki i moje zawsze wyglądały ok. nawet po dwóch latach ale widziałem filtry tak brudne że szkoda gadać, gdzie właściciele tankowali gaz nie mam pojęcia. Wymiana nie powinna być droga a jeżeli sam sobie to zrobisz to tylko cena filterków.