Autor Wątek: Pęknięta sprężyna zawieszenia-przód  (Przeczytany 6393 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jacek2

• Giełda
Pęknięta sprężyna zawieszenia-przód
« dnia: 12 Wrzesień 2018, 13:15:54 »
Kochani. nie wiem kiedy, ale wsiadłem do auta i po przejechaniu ok 100m, zaczęło w aucie strasznie śmierdzieć. Jakby sprzęgło, hamulce, palona guma......
Sprawdziłem klocki- wszystko ok, cylinderki z przodu nie zapieczone, oglądam zawieszenie i oczom nie wierzę- bez żadnej przyczyny przednia sprężyna od strony pasażera pęknięta i gryzie oponę podczas jazdy.
Miał ktoś taki przypadek już? Jakieś koszty w przybliżeniu? a może podpowiedź czego ona pękła? Żadnych dziur po drodze, przejazd z chaty ok 100m po gruncie utwardzonym, i taka niespodzianka. Poradźcie coś proszę....

Offline getright

• HKP
  • **
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Wrzesień 2018, 10:50:35 »
Witam,

U mnie przy przebiegu około 95tys. też pękła przednia sprężyna przejeżdżając przez próg zwalniający. Uznałem to za żenującą usterkę, która nigdy wcześniej mi się w żadnym innym aucie nie przytrafiła. Wiadomo, że to nie jest auto terenowe, ale pękająca sprężyna w niekatowanym aucie to przesada. Koszt nowej + wymiana wyniósł mnie około 300zł.

Offline AndrzejO

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Wrzesień 2018, 01:00:07 »
Witam
Właśnie wczoraj odebralem drugie auto od mechanika ( nie iksa). Taka sama sytuacja czyli podczas przejeżdżania przez prog zwalniajacy poszla przednia lewa spreżyna.
Wiec takie rzeczy sie jednak przytrafiają w innych markach również;)

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Wrzesień 2018, 09:04:50 »
Cytat: "getright"
Koszt nowej + wymiana wyniósł mnie około 300zł.

To tanio. U mnie krzyknęli za nową sprężyne 185 zł, +150 zł za stronę jeśli chodzi o wymianę. Osobiście wymieniłem obie strony. Czy wy też wymienialiście sprężyny parami????. Takie miałem zalecenie mechanika, że po wymianie jednej strony auto może krzywo stać na płaskim terenie. Co wy na to?

Offline mfax

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Wrzesień 2018, 12:55:40 »
Jacek2 u mnie tez przód od strony pasażera, a wszystko stało się na progu zwalniającym przy przetaczaniu. Całe szczęście pozostała sprężyna osiadła w gnieździe, także nie narobiła innych szkód.
Wymieniłem cały przód, całość z robocizną 500 zł.

Offline paff

• HKP
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Kwiecień 2019, 00:58:56 »
Cytat: "mfax"

Wymieniłem cały przód, całość z robocizną 500 zł.

Dobra cena, w serwisie autoryzowanym chcą mi zmienić tylko jedną stronę i cena za części, robocizna + geometria to "ok 800zł"

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Kwiecień 2019, 09:30:31 »
Nie polecam wymiany tylko z jednej strony..... u mnie obie sprężyny są nowe i zauważyłem że są zdecydowanie niższe od starszych. Inaczej- auto przodem niżej stoi. Czyli jak zmienisz z jednej strony to będziesz miał krzywo stojący samochód na parkingu. Może tak być ale nie musi. Więc uważaj na co się decydujesz. Potem serwis się na ciebie wypnie..... Zresztą oni zawsze się wypinają. Stwierdzą że mogłeś wymienić obie, a nie tylko z jednej strony.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Kwiecień 2019, 10:02:55 »
Znaleźć tańszego mechanika i założyć 2 nowe. Inaczej jak wyżej sprężyny mogą być różne i krzywo auto będzie stało. Do tego stara sprężyna też może sobie pęknąć skoro są takie słabe.
A zamiast dawać 800zł za tylko jedną stronę to sam już bym wolał kupić dobrą zwrotnicę i wtedy założenie to bajka a cena 3 razy mniej niż za samą sprężynę z montażem aso.

Offline paff

• HKP
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Kwiecień 2019, 18:51:06 »
Zgadzam się, od razu podejrzanie to wyglądało, tym bardziej, że 600zł to koszt wymiany jednej strony, a 200zł to koszt geometrii, a już w 2 zakładach powiedzieli, że geometria nie jest potrzebna po wymianie samych sprężyn...
To jest mój ostatni Hyundai w związku z kiepskim serwisem w 3city, miałem tyle przebojów, że szkoda pisać.

Kolega mfax podał namiar na serwis w Gdańsku (wielkie dzięki), ale też bliżej mnie w Gdyni znalazłem i cena jest dość podobna, jedynie w Gdańsku mieli na miejscu sprężyny KYB, w Gdyni mogą mieć na poniedziałek Lejsfors. Obie firmy widzę na allegro jako jedne z najtańszych, ale w obu przypadkach serwisy wołają podobną cenę ~200zł za sztukę.
Zostawię auto w Gdyni, bo nie chcę ryzykować jadąc tak autem, a na lawetę szkoda kasy.

Zobaczymy jak będzie, pewnie się pochwalę, oby na sprężynach się skończyło.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Kwiecień 2019, 20:15:24 »
Wymiana sprężyn jak się ma proste zawieszenie macpherson to nie jest trudne i da się zrobić samemu a tylko trzeba ściągacz do spręzyn. Nie ustawia się zbieżności bo nic się nie zmienia. Wymieniałem sam w małym tico ale w większych jest podobnie.
ASO to wyminiecze więc lubią ludzi co się nie znają i lubią naprawy poza gwarancją.

Offline paff

• HKP
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Kwiecień 2019, 21:57:23 »
Sprężyny wymienione (komplet z przodu), koszt 560zł, z czego robocizna 160. Co ciekawe sam byłem zachęcany by zakupić sprężyny we własnym zakresie, a ceny są już za 250 za komplet niby tej samej firmy, ale nie chciałem ryzykować.

Samochód nie zrobił się twardszy z przodu, raczej wydaje mi się, że komfort ciut się powiększył, ale ja sam mało nim jeżdżę, więc może faktycznie mi się wydaje :)

Szerokości i bezawaryjności wszystkim.

Offline czersi

• HKP
  • **
45 tys 2 sprężyny
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Wrzesień 2019, 19:11:42 »
Witam  
Właśnie jestem też po wymianie sprężyn u mnie padła lewa strona. Żona jak jechała po przejechaniu progu strzeliła i spadła w dół .
Wymieniałem sam i tu ciekawostka, prawa też była złamana , ale usiadła dobrze i się trzymała widać było tylko ułamanie i już duża korozję .
Przy okazji zweryfikowałem amory i też poszły do wymiany .
Koszt sprężyny kyb po 107 zł. Szt. Amorki kyb 240 zł szt. Ceny mam dobre w sklepie ale podobnie na aledrogo jest. Czas jeśli ktoś lubi sam pogrzebać w samochodzie 1 h do max 2 h, robiąc bez pośpiechu na podnośniku .
Wrażenia po wymianie, dlaczego tego wcześniej nie zrobiłem, samochód o wiele lepiej się prowadzi jest sztywniejszy i troszkę wyżej zawieszony.
Co do tej usterkowości to jest wina konstrukcji sprężyny i mocowania moim zdaniem .
Dolny obwód sprężyny w spoczynku styka się samym końcem z mocowaniem , standardowo jest przynajmniej pół koła płasko zrobione . Dlatego sprężyna na samym końcowym odcinku dostaje w d.. i pęka .
Pierwszy raz widziałem tak zrobiona sprężynę . Zawsze góra i dół miały płaskie wykończenie.

Offline smok86

• HKP
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Październik 2019, 02:16:14 »
Mnie tez spotkala ta niespodzianka. Przejazd przez prog i strzal. Szybka weryfikacja i sprezyna poszla. Na cale szczescie ladnie siadla w gniezdzie wiec nie bylo problemu z obcieraniem o opone. Wymienilem sam. Jak ktos jest obeznany z kluczami to max. 2h i zrobione. Jak kolega wyzej zauwazyl, teraz duzo lepiej sie prowadzi i jest sztywniej. Moj przebieg w momencie pekniecia to 112k mil czyli jakies 180k km i sprezyny wygladaly na orginalne.