Autor Wątek: [Santa Fe CM] problem z obrotami, tylko do 1200 obrotów i ni  (Przeczytany 3832 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cinek8506

• HKP
  • **
[Santa Fe CM] problem z obrotami, tylko do 1200 obrotów i ni
« dnia: 10 Wrzesień 2018, 16:03:14 »
Witam. Kupiłem z tym roku nieszczęsnego Santa fe z uszkodzonym silnikiem. Od razu zaznaczę że nie jestem mechanikiem. Po rozebraniu silnika panewki na drugim korbowodzie były totalnie zmielone. Zamówiłem wszystkie nowe części razem z używanym ale nominalnym wałem korbowym. Więc wszystko powinno być ok ale nie jest. Auto odpala i na wolnych obrotach pracuje ładnie i równo natomiast nie wchodzi na obroty powyżej 1200 - 1300. Komputer pokazuje bład P0336 (Zakres działania/Parametry obwodu czujnika A położenia wału korowego. Został już wymieniony czujnik wału, wałków rozrządu ale dalej to samo. Mieszkam w Norwegii i jestem zdany na mechaników których tutaj mam. Wtryski dałem do regeneracji i wydałem już sporo pieniędzy. Samochód dałem równiej tutaj do serwisu na diagnostykę ale powiedzieli mi tylko to co już wiem. Nikt więcej nie ma pomysłu co możne mu dolegać a zwieść auto do Pl to bardzo drogo wyjdzie. Szukałem sporo na forum ale takiego przypadku nie znalazłem. Może znajdzie się jakaś dobra osoba która podpowie co może być przyczyną takiego stanu rzeczy. Z góry dziękuje i pozdrawiam

Offline Piotrek79

• Giełda
[Santa Fe CM] problem z obrotami, tylko do 1200 obrotów i nic więcej
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Wrzesień 2018, 17:15:46 »
Sitko pompy w baku czyste??
Może przepływomierz,EGR???

Offline cinek8506

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Wrzesień 2018, 17:35:43 »
Żadne z tych rzeczy nie były sprawdzane bo mój mechanik twierdzi że nie wyrzucało by błędu z czujnikiem wału. Jestem umówiony już z innym mechanikiem i zbieram informacje co mógłby posprawdzać. A może coś być złożone nie tak w silniku że nie wchodzi na obroty i wyrzuca ten błąd? Bo nie wiem gdzie szukać przyczyny. Czy w silniku, w elektronice czy w osprzęcie.

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Wrzesień 2018, 19:09:07 »
Z tymi błędami to różnie bywa. Wyświetla błąd czujnika położenia wału a okazuje się że to czujnik wałka rozrządu itp. Moim zdaniem trzeba też samemu trochę pomyślec choć komputer też jest pomocny.

Offline cinek8506

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Wrzesień 2018, 13:57:36 »
Wczoraj kolejny mechanik próbował reanimować silnik. Kupiłem drugi czujnik wału (oryginalny) ale bez zmian, psikał plakiem w rurę ssącą - bez zmian, sprawdzał turbine, to mówił że grusza się otwiera cokolwiek to znaczy, sprawdzał czy rozrząd jest dobrze ustawiony i czy kliny nie są ścięte ale tam wszystko wygląda dobrze. I cały czas pokazuje błąd czujnika wału. Dlaczego go nie czyta????

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Wrzesień 2018, 15:06:21 »
Nie wiem jak to wygląda w tym silniku,ale kolega miał audi 1.9 te a4 i podobny miał przypadek, że silnik nie chciał zapalić i też coś było z tym czujnikiem wału. Jak się okazało na wale jest zamocowana taka jak by zębatka z której czujnik odczytuje obroty i ona się rozleciała czy tam była uszkodzona. Musiał chyba wymienić wał i zaczęł silnik chodzić.

Offline cinek8506

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Wrzesień 2018, 17:37:33 »
czyli czeka mnie wyciągnięcie silnika :/

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Wrzesień 2018, 19:35:35 »
Nie no spokojnie ja tylko dałem taki przykład. Nie wiem tego na sto procent trzeba by to jakoś może najpierw zobaczyć.