Autor Wątek: Wymiana żarówek w konsoli  (Przeczytany 6643 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Miromat

• Gość
Wymiana żarówek w konsoli
« dnia: 28 Wrzesień 2008, 22:48:25 »
Czy do wymiany żarówek w konsoli (pokrętła ogrzewania, nawiewu, wyłączniki świateł przeciwmgielnych itd) trzeba zdejmować całą konsolę? Jak ją zdjąć?

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Wrzesień 2008, 00:57:30 »
TAK, trzeba zdjąć całą konsolę - do odkręcenia dwie śrubki na dole przy podstawce na kubki oraz dwie śrubki u góry konsoli ZA włącznikiem ogrzewania tylnej szyby itp. a więc trzeba wydłubać te właczniki żeby dostać się do śrubek :)

Po wykręceniu trzeba równomiernie rozłożyć siłę i wyszarpnąć maskownice panelu - za pierwszym razem jest trochę strachu :roll:

Miromat

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Wrzesień 2008, 12:14:55 »
Czy konsolę zdejmuje się ze wszystkimi pokrętłami i przełącznikami, czy też najpierw trzeba zdjąć pokrętła i gałki i zdejmuje się gołą konsolę?

kpawel

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Wrzesień 2008, 15:02:15 »
Instrukcja
Wsiadasz do Accenta i jedziesz do ASO – zbyt proste i kosztowne

1.Odpiecie linek od sterowania nawiewem
 -naciskasz zapadkę na bolcu trzymającym linkę i ciągniesz do siebie, potem wypinasz pancerz linki z zatrzasku
-linki SA trzy dwie obok pedału gazu, jedna za schowkiem pasażera

2. Odkręcasz dwie śrubki w uchwycie na napoje

3. Ciągniesz panel za uchwyt na napoje, gdy pojawi się szpara, chwytamy panel z obu stron u dołu i ciągniemy, następnie łapiemy panel trochę wyżej …, mamy panel odsunięty na długość kabli.

4.Jak mało miejsca to odpinamy kostki łączące włączniki i zegarek, żarówki w przyciskach są w dolnej stronie, trzeba je wyciągnąć, dwa zatrzaski i mamy przed sobą włącznik. Żarówki są małe, na 12V, nóżki jak w diodach zawinięte na oprawce. Żarówki są białe/przezroczyste, niektóre mają zielone kapturki.

Wszystko jest przymocowane do panela , więc nie zdejmujesz pokręteł.

W sumie mieszkasz niedaleko mnie, ja na Białołęce.

PS. Ja dzisiaj poległem na podłączeniu włącznika świateł przeciwmgielnych przednich do instalacji samochodu.

kml

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Wrzesień 2008, 22:30:26 »
Miromat, u mnie na stronie masz foto instrukcję do takiej zabawy. Powinna Ci nieco rzucić światła na sprawe ;)

Miromat

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Październik 2008, 08:38:10 »
kml, super sprawa. Dzięki serdeczne. Z takim manualem nie może się nie udać.

kml

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Październik 2008, 09:09:42 »
Cytat: "Miromat"
kml, super sprawa. Dzięki serdeczne. Z takim manualem nie może się nie udać.

Fajnie, że się przydało :)

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Październik 2008, 13:48:43 »
A tutaj zamieściłem mini tutorial dobrania się do zegarów w Accencie II; zapraszam :-)

Erebus

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Luty 2009, 19:46:16 »
Odświeżam temat.

Mam pytanie czy te żarówki do podświetlania konsoli to są dokładnie tego typu :

?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ??

I ile ich jest wszystkich ( chcę wymienić całe podświetlenie: przyciski, pokrętła itd.) Pytam, żebym mógł to tylko raz rozbierać i za jednym zamachem wszystko zrobić.

Pozdrawiam
Paweł

adams502

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Luty 2009, 20:00:09 »
tych żarówek jest 4 jest jeszcze jedna o rozmiar mniejsza 1,2Watt a w pokrętłach standardowa 1.2Watt (Proponuje wymienić na zamienniki diodowe można sobie wybrać dowolny kolor, nigdy się nie spalą i zużywają 10 razy mniej prądu od zwykłej żarówki)

kml

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Luty 2009, 07:47:19 »
Erebus, w sklepie koles mi powiedział, że to się nazywa "neonówka".

adams502

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Luty 2009, 11:58:37 »
Chyba w jego dialekcie. Oficjalna nazwa to dioda LED. Na allegro jest tego pełno, ja kupiłem na mieście w sklepie elektronicznym. Są one przystosowane do montażu w miejsce żarówek (cena jednej ok 3zł)

kml

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Luty 2009, 12:03:08 »
Cytat: "adams502"
Chyba w jego dialekcie. Oficjalna nazwa to dioda LED. Na allegro jest tego pełno, ja kupiłem na mieście w sklepie elektronicznym. Są one przystosowane do montażu w miejsce żarówek (cena jednej ok 3zł)

Mówię o ORYGINALE montowanym fabrycznie.

adams502

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Luty 2009, 12:12:15 »
w standardzie są zwykłe żarówki, które mają założoną niebieską gumę która nadaje barwę białą (zwykła żarówka jest żółtawa), może po prostu ta "neonówka" to żarówka która świeci na biało (ma w środku specjalny gaz)

kml

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Luty 2009, 12:15:28 »
Cytat: "adams502"
w standardzie są zwykłe żarówki, które mają założoną niebieską gumę która nadaje barwę białą (zwykła żarówka jest żółtawa), może po prostu ta "neonówka" to żarówka która świeci na biało (ma w środku specjalny gaz)

Jezu listości... jak węźmiesz taką zarówkę, którą wyjmiesz z konsoli ( przycisku ) i pójdziesz do sklepu żeby kupić taką samą to usłyszysz, że te zarówki nazywają się neonówki a mocowanie to typ "na wąsach"