Autor Wątek: [ix35 EL] Światła dzienne w miejsce długich-zamontowane  (Przeczytany 5592 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Cristobal

• HKP
  • **
[ix35 EL] Światła dzienne w miejsce długich-zamontowane
« dnia: 21 Sierpień 2018, 17:59:24 »
Cześć

Dziś 21.08 wstawiłem Hultaja na montaż modułu włączającego automatycznie światła dzienne którymi są światła długie ograniczone modułem do 30% świecenia.Z  plusów takiego rozwiązania to wg słów elektryka nie wypalanie żarówek i odbłyśników w całej lampie i zachowanie pozostałych funkcji jak np. tryb auto włączania świateł przy czujniku zmierzchowym.Po odpaleniu auta po 10s zapalają się światła i nie musisz o niczym pamiętać -włączanie długich i mijania automatycznie rozłacza moduł i jest jak najbardziej możliwe.Koszt u elektryka za moduł z homologacją i montaż 250zł (Grodzisk Mazowiecki)

Brak mandatu za niezapalone światła -bezcenny:)

Pozdrawiam

Offline TomSzy

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Sierpień 2018, 21:33:17 »
to nie zmienia faktu, że lampy nie mają homologacji DRL :) trafiając na upierdliwego i spostrzegawczego policjanta można pozbyć się dowodu

sam jeżdzę na takim module 2 lata i problemów póki co nie miałem  :lol:  ale zdaję sobię sprawę, że tak naprawdę 100% legal to to nie jest  :lol:  :lol:  :lol:

Offline Cristobal

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Sierpień 2018, 12:50:01 »
Wiesz co zgadzam się z Twoim tokiem rozumowania ale wg mnie również policjant nie jest w stanie stwierdzić czy te lampy nie wyszły tak fabrycznie -są z homologacją więc nie jest w stanie sprawdzić czy te lampy mają czy nie mają.

Zgadalem się  ze znajomym w tym temacie  który ma  opcję włączenia świateł do jazdy dziennej przez ustawienia w komputerze i jeszcze regulacji mocy świecenia (starszy model BMW) również na światłach długich-lampy też mają homologację i jeździe bez kłopotów już kilka lat.

W każdym razie nie zamierzam sobie tym zaprzątać głowy -jeśli życie mnie przymusi :) to się będę martwił jeśli takie zdarzenie będzie miało miejsce.Póki co żonka śmiga sprzętem zadowolona że nic nie musi włączać a ja mam spokój i niech tak zostanie-Howgh:)

Offline Eryk65

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Sierpień 2018, 22:14:29 »
Mogę  wiedzieć co to za moduł bo też jestem tym zainteresowany. Mam IX35 z 2012rz z fabrycznie załaczoniymi światłami mijania w pozycji  0 i wpozycji auto.Żeby to przerobić potrzebny jest jakiś  moduł ?
Pozdrawiam

Offline Cristobal

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Sierpień 2018, 15:31:25 »
Wpisz sobie na popularnym portalu aukcyjnym takie hasło:

MODUŁ ŚWIATEŁ DŁUGICH DZIENNYCH DRL Dzienne Nr 1 -tam w opisie jest wszystko również filmiki jak to wygląda

Offline Eryk65

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Sierpień 2018, 15:54:47 »
A u Ciebie fabrycznie były załączone św  mijania jako dzienne?
Bo jak świecą jako dzienne to z tego co czytałem taki moduł nie zadziała .
Pytałem w serwisie jak to wyłączyć i oni nie wiedzą

Offline Cristobal

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Sierpień 2018, 10:41:55 »
Ja mialem w miejsce fabrycznych lamp włożone przez Niemca lampy z reflektorami soczewkowymi firmy Sonar z paskiem ledów jako postojowe i nie było w tym dziennych stąd mogłem/musialem zrobić przeróbkę aby codziennie nie właczać z ręki.
 Jeśli masz światła z funkcją świateł dziennych to wg mnie nie potrzebujesz już nic dodatkowego bo powinno się samo włączać i działać żebyś nie pamiętał o tym.Jeśli tak nie jest-  to funkcję auto masz do czujnika zmierzchowego (taki cypek na środku szyby przedniej) i w tej funkcji światła mijania  nie są włączone tylko włączają się jak się robi ciemno i ja tak miałem stąd zakup modułu-ale dzienne z definicji powinny się włączać.

Offline Shadows

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Sierpień 2018, 15:02:36 »
Cytat: "Cristobal"
ale wg mnie również policjant nie jest w stanie stwierdzić czy te lampy nie wyszły tak fabrycznie -są z homologacją więc nie jest w stanie sprawdzić czy te lampy mają czy nie mają.

Jest w stanie i to błyskawicznie. Każda lampa ma znaki homologacji, wystarczy, że na lampie nie znajdzie znaku homologacji DRL (E, RL) i masz mandat + konfiskata dowodu.
Tak czy inaczej mało kto to sprawdza, chyba, że coś będzie rażąco znaczne.

Offline Cristobal

• HKP
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Sierpień 2018, 15:48:54 »
Racja-ja mam na reflektorze E6 ale tak mnie zaintrygowałeś że sprawdziłem i moduł ma homologację wydaną przez polski transportowy dozór techniczny E20 na regulację mocy świateł do 27% więc mam kwit ,który wożę na wszelki wypadek w książce gwarancyjnej i tyle -brak narzekania ze strony żonki nadal jest bezcenny :) :-)

Offline Shadows

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Sierpień 2018, 18:51:54 »
Papier nic Ci nie da, homologację może mieć, ale nie wykręcisz się nim bo na kloszu nie masz homologacji to raz a dwa, nie wiem jak jest z używaniem takich świateł w nieprzystosowanym kloszu bo przepisy jasno mówią kiedy możemy używać świateł drogowych (ściemnione światła drogowe to nadal światła drogowe i mimo, że słabiej to świecą daleko i rażą).

Klosz świateł dziennych ma specjalnie stworzony odbłyśnik i strukturę klosza, tak aby nikogo nie raziło.
Wszystkie zapisy znaleźć można w Ustawie Prawo o Ruchu Drogowym.

Widuję często na drogach te przeróbki, ostatnio w jakimś starym BMW, żółte, brzydkie i...raziło.

Sumując: mandat za brak homologacji i jazdę na światłach drogowych pewnie też, komplet punktów i konfiskata dowodu rejestracyjnego.

Offline Eryk65

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Październik 2018, 11:17:02 »
Witam.
Proszę o udostepnienie schematu elektrycznego oświetlenia dla ix 35  2012 r,albo jakiś schemat
do podłączenia ĺedów w ramce ze światłami przeciwmgielnymi .

Offline xDRACOx

• HKP
  • **
Światła dzienne
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Listopad 2018, 19:41:16 »
Może naiwne pytanie (przesiadłem się z Paska 99r a to inna epoka) ale czy przez OBD2 można aktywować jakoś światła dzienne - mam sprowadzonego z Belgii i nie ma świateł dziennych nawet na automacie. Muszę ręcznie włączać mijania a one się nie wyłączają po wyjęciu kluczyka.