Forum > i30 PD

Akumulator AGM

<< < (3/4) > >>

malerikula:
pliki pomocy

wafel:
Witam. Ja jestem po pierwszym przeglądzie i wszystko OK tylko akumulator w dolnej granicy napięcia. Przebieg 15k codziennie do pracy 30 km w jedną stronę. Napięcie spoczynkowe ok. 12.4 V. W trakcie jazdy ładowanie od 13,1V do 14,4V zależy od obciążenia prądowego. A przy hamowaniu silnikiem chwilowe 15V. Gwarant stwierdził , że 15k rocznie to mało ,żeby doładować akumulator. Start-stop nie używam. Nie zauważam anomalii , ale przy najbliższej zimie kto wie.   

ojojo:
Patrzysz napięcie z wpiętym akumulatorem, jak tak to odczekaj 20 minut bez dotykania samochodu. Wyłącz silnik, otwórz maskę, pozamykaj drzwi i sprawdź po 20 minutach.
Napięcie powinno wzrosnąć

trenx90:
Cześć.

Chciałem zapytać o prostownik do naszych AKU. Jaki Polecacie? Zastanawiam się nad CTEK MSX 5.0 ale jest tyle wersji teraz że nie wiem na który się zdecydować. Jest nawet CTEK MSX 5.0 dla wersjo START STOP.

Co powiecie w temacie?

dr.boczek:

--- Cytat: ojojo w 17 Luty 2021, 19:16:15 ---Ładował ktoś akumulator w PD bez odłączania klem? Wybuchnie?:P

--- Koniec cytatu ---

Mi handlowiec nawet pokazał gdzie konkretnie mam podłączyć prostownik ale ani słowem nie wspomniał że to nie może być zwykły prostownik tylko specjalna ładowarka do AGM (którą akurat posiadam).

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej