Forum > i30 FD
Hyundai i30 08 problemy z odpalaniem, wysokie spalanie na po
Daxol:
Cześć kupiłem hyundaia i30 z 2008 z 170k przebiegu. Mam w nim do wymiany uszczelkę bo trochę mi się poci ale bardziej niepokoi mnie problem z odpalaniem który nastąpił tydzień po zakupie. Często gdy próbuje odpalić silnik to zamiast normalnie wejść na obroty to strasznie muli i po chwili gaśnie lub wchodzi na normalne obroty (zimny silnik 1,2k w gorący dzień około 800). Zauważyłem też od wczoraj, że w mieście i ogólnie w postoju na biegu jałowym strasznie spalanie idzie w górę (a przynajmniej tak pokazuje komputer). Po wyzerowaniu średniego spalania i przejechaniu okolu 10km na postoju spalanie wzrasta co 10-20s o 0,1 l, dodam iż jest to wersja 109 koni, 1,4 silnik z dwu letnim LPG.
Miał ktoś może podobny problem, abym mógł przygotować się dokładniej na wizyte u mechanika?
robaszek127:
Czyli ktoś założył lpg a jak zaczęło się pierniczyć to sprzedał. Kupiłeś silnik co nie nadaje się do gazu.
Tu masz cytat z Auto Świata:
Hyundai i30 1.4 (od 2008 r.) - Dla właścicieli kilkuletnich Hyundaiów nie mamy dobrych wiadomości. Na przykład dość ryzykowne jest instalowanie LPG w popularnym modelu i30 z benzynowym silnikiem 1.4. Radość z tańszej jazdy na gazie można odczuwać przez pierwsze 2-3 lata, do momentu wystąpienia pierwszych objawów zużycia zaworów – spadek mocy, zwiększone spalanie. Informacje na ten temat pochodzą zarówno od kierowców jeżdżączych takimi autami z LPG, jak również z doświadczeń warsztatów należących do sieci Prins.
Daxol:
Instalacja ma 2 lata... jakieś rady co teraz ? Nikt nie kupi tego patrząc na to, że jestem właścicielem od dwóch tygodni.
Czy mogę żądać odstąpienia od umowy ze względu na wadę ukrytą czy coś?
robaszek127:
Zostaje jeśli sprzedawca uparty to rzeczoznawca a potem długa batalia sądowa.
Drugie to naprawa głowicy i to szyba by silnik nie wykończyć. TU dawniej była na forum osoba od i30 gdzie diler założył gaz i rozleciał się silnik.
Podobna sytuacja była z fordami focus gdzie miały zawory jakieś tam ceramiczne i nie wytrzymywały gazu. I tak samo później był wysyp ofert na allegro samochodów z 2 letnimi instalkami.
Pewnie gdzieś niedaleko jest jakiś radca prawny więc udaj się do niego i popytaj co zrobić.
Nabuknedasar:
Na razie podejdźmy do sprawy spokojnie. Powody mogą być znacznie bardziej prozaiczne niż zniszczony silnik.
Piszesz:
--- Cytat: "Daxol" --- Zauważyłem też od wczoraj, że w mieście i ogólnie w postoju na biegu jałowym strasznie spalanie idzie w górę (a przynajmniej tak pokazuje komputer). Po wyzerowaniu średniego spalania i przejechaniu okolu 10km na postoju spalanie wzrasta co 10-20s o 0,1 l,
--- Koniec cytatu ---
W jakiej sytuacji? Na benzynie, czy LPG?
Poza tym nic nie opisujesz jak to się sprawuje w czasie jazdy na benzynie - jak równo ciągnie, dźwięk, przyspieszanie, spalanie, ew przygasanie?
Nawigacja
[#] Następna strona