Forum > i30 FD

Hyundai i30 08 problemy z odpalaniem, wysokie spalanie na po

<< < (2/3) > >>

Daxol:
- na benzynie oraz LPG
- nie odczułem różnicy jazdy między LPG a PB
- dźwięk wydaje się normalny, prawię nie słychać silnika (dopiero na wyższych obrotach)
- dość słabo idzie z dwójki - brak dynamiki

Nabuknedasar:
No a ile to wogóle pali średnio?  Świece są dobre i czyste, kabelki wysokiego napięcia? Jeśli tak, to jeszcze kwestia powietrza - zobacz czy gdzieś nie ma nieszczelności na dolocie od filtra do przepustnicy. Może sama przepustnica lub silniczek krokowy szwankują?

Daxol:
Bledy: C1103 napięcie poza zakresem,P0156 obwód sondy lambda, nieprawidłowe działanie bank 2 sonda 2, P1101 usterka elektryczna czujnika map.

W trybie mieszanym, więcej w trasie spaliło około 12l gazu (w pierwszych dniach spalało 7-8) nie wiem ile benzyny ale komputer jak pokazywał spalanie średnie 5,9 to teraz 7,2 (po przejechaniu 100km).

Z odpalaniem problemy są jak dłużej postoi, spalanie wzrasta na małych prędkościach a najbardziej na biegu jałowym. Filtry wszystkie wymienione, olej, świece, ciśnienie w komorach idealne.

Będę wymieniał sondę, wiem tylko, że to ta z szarą kostką. Dacie jakieś przykładowe modele (lecz z ceną nie z kosmosu) żebym wiedział co szukać? I czy opłaca się kupować używany ten czujnik MAP ?

[ Dodano: 2018-07-29, 20:45 ]
Czy ta sonda będzie odpowiednia ? https://allegro.pl/sonda-kia-ceed-sportage-soul-carens-hyundai-i30-i6985178974.html

Daxol:
Wymiana sondy nic nie zmieniła, czy ma ktoś jakieś inne pomysły ?

robaszek127:
A kupiłeś sondę oryginalną czy tą tanią zamiennik. Bo niestety w sondach lepiej nie oszczędzać i kupować drogie oryginały. Inaczej długo takie nie chodzą.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej